Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Politika

Vučić o mešanju SAD u sastavljanje crnogorske Vlade: Eskobar je licemer!

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je njegova najveća briga Kosovo i Metohija i istakao da je za njega važno što nakon neuspele runde dijaloga u Briselu, Srbija nije ispala krivac.

Vučić je na TV Pink rekao da je ukazao na to međunarodnom predstavniku da bi, da je rekao nešto poput Aljbina Kurtija – da Srbi i Srpska lista treba da pate i da plate - bio u svim svetskim medijima, dok se Kurtijeva izjava nigde nije pojavila, niti će.

"To je zato što je Albancima sve dozvoljeno, suštinski ih podržavaju. Ne bi smeo Kurti to da kaže da nije podržan", kazao je Vučić.

Ističe da je za njega važno da je Beograd uspeo da ne bude kriv za neuspelu rundu dijaloga, kao i to što je nekoliko momaka pušteno iz pritvora, navodeći da se bori za one koji su još u pritvoru.

"Moj najveći strah je upravo to i pokušaj da se Srbima nametne krivica. Svima u regionu je to cilj samo zato što Srbi hoće da budu svoji na svome", kazao je Vučić i u tom smislu dodao da je trenutno progon Srba u Crnoj Gori, o čemu izaslanik SAD Gabrijel Eskobar ima, kako navodi predsednik, licemeran stav.

Navodi da se nada da će videti Eskobara u Njujorku da mu u lice kaže šta misli o tim, kako kaže, njegovim trikovima o stranim vlastima.

"Idem sad u Njujork, tamo ću biti narednih pet dana. Boriću se za Srbiju", poručio je predsednik Vučić.

On je skrenuo pažnju i da će u narednih mesec dana uslediti veoma važni razgovori za Srbiju, a pre svega ne laka debata i razgovori u Ujedinjenim nacijama.

"Najveća briga vezana je za Kosovo i Metohiju. Nadam se da će stvari preko Drine da se smire", kazao je Vučić.

Na pitanje da li je moguće da dođe do hapšenja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, odgovorio je da ne veruje da je to moguće, ali da se plaši da takvih ideja ima.

Kako kaže, međunarodna zajednica je priznala da je Dodik u pravu oko dva zahteva što se tiče Dejtonskog sporazuma.

"Tada su mi rekli da je u pravu, ali da treba da prođe vreme, prošlo je godinu dana, ima novih zahteva, ali niko ne priča o tim zahtevima", kazao je.

Dodaje da se nada da će Srbi to moći da prevaziđu, ali da niko ne može da očekuje "da ćemo ćutati kao Pavelićevi poslušnici".

"Nećemo", naglašava i dodaje da mogu da nađu neke Srbe koji su za Kurtija, čak i u centru Beograda, da oni jesu Srbi, ali da ne predstvljaju srpski narod.

Kako kaže, u međunarodnoj zajednici ne razumeju da uživa poštovanje građana jer odlučno i otvoreno štiti interese svoje zemlje.

"Kada to radim jasno stavljam do znanja da će ovu zemlju da vodi onaj ko je izabran od naroda i moja poruka u Nišu je bila da dok sam predsednik tuđin neće voditi zemlju", kazao je Vučić.

Na pitanje da li se dijalog nalazi u ćorsokaku posle poslednje rudne dijaloga nalazi u ćorsokaku predsednik Vučić je naglasio da očekuje da će Zapad sada opet izmisliti neki novi pritisak na Srbiju.

"Uvek to tako ide, samo čekam šta je to novo što će da smisle. Oni se suštinski slažu sa svime što radi Aljbin Kurti, a ovo sa ZSO je must do it  jer je to potpisano pre 10 godina i mi insistiramo na tome i nećemo bez toga, a Kurti to neće da prihvati i ne znaju kako da izađu iz toga. Ali smisliće nešto da smo mi krivi samo ne znam šta i to moram da vas upozorim“, rekao je Vučić.

On je istakao da su na dan pregovora u Briselu, 14. septembra pošteno nastupili i Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak i rekli ko je kriv, ali da se već sutradan retorika EU promenila i za neuspeh su bile okrivljene obe strane.

"Sutradan - obe strane, obe strane, obe strane.... Javio se onaj stručnjak Stano, javio se ovaj iz Nemačke, ovaj iz Amerike - obe strane, obe strane. Eskobar je došao da nam objasni kako strane vlade ne smeju da imaju uticaj u Crnoj Gori, osim njegove, koja može da ima apsolutni uticaj, a druge strane vlade ne smeju“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li mu međunarodni izaslanici zameraju za oštro odgovaranje, Vučić poručuje da nemaju zbog čega jer, kako kaže, nije on bombardovao Ameriku, nego su oni bombardovali Srbiju.

"Čuj, oni da se ljute, pa nešto još da mi kažu... Šta to mene briga ja imam još tri i po, četiri godine mandata i radiću najbolje što mogu za svoj narod, boriću se za svoj narod da ga ne ugrozim na bilo koji način“, rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše da li se, kako navode opozicione partije, ambasador Hil meša u izbore u Srbiji i određuje kada će se oni održati, Vučić je istakao da niko ne može da utiče na to kako će i kada u Srbiji biti formirana vlada.

"Šta ćemo ako izbori budu u recio decembru, januaru, šta će onda da kažu? Ako budu, recimo. Hoće onda da kažu lagali smo za to Hil može da ih zabranjuje ili ne. Naravno da je on (Hil) to demantovao, jer nemoguće je zamisliti da neko dođe kod mene i kaže da izbori budu tad ili ovde ili onde. U ozbiljnim državama je to tako“, rekao je Vučić.

On ocenjuje da opozicija priča na osnovu ličnog primera.

"Znate kako je to bilo u njihovo vreme. Pokupi ih Miško i još jedan biznismen i Kameron Manter, pa pozovu jednog iz DS i SPS i kažu - vlada će da bude ovakva, sastavićete je ovako, ti ćeš da ideš na ovo mesto, ti ćeš da ideš na ono mesto, imate toliko i toliko vremena da sastavite vladu“, kazao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo što na njega niko ne može da utiče na takav način, ni da mu određuje ko će da bude u vladi i kada će biti izbori.

"To je deo suvereniteta i slobode ove zemlje. To je deo nezavisnosti ove zemlje. Zato Srbija danas ima i folmove o Jasenovcu i pravi memorijalne centre. Zato se Srbija danas ne stidi svog imena i prezimena i zato Srbija danas sme i ima snage da pomogne svom narodu is svim građanima. Mi nemamo problem mi smo isti narod i Bošnjaci koji žive u Pazaru, a i u Sarajevu. To može samo jaka Srbija može da keže“, kazao je Vučić

On je, ipak, naveo i da će izaći u susret delu opozicije koji je tražio da se raspišu izbori do kraja godine, te da će izbori verovatno biti 4. marta, na njegov rođendan.

"Oni pošto ne znaju to da napišu, nisu dovoljno pismeni za to, rekli su da žele izbore negde 4. marta, pred moj rođendan da mi još jednom pobedu čestitaju, pa su zato napisali da budu raspisani do kraja godine", kazao je predsednik.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo