Ћирилица Latinica
14.09.2023.
Politika

Vučić iz Brisela: Odgovorno se odnosimo, brinem za Srbe na KiM

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je su razgovori u Briselu trajali pet sati i da je on, između ostalog, posebno goorio o povlačenju specijalnih kosovskih snaga sa severa.
Vučić je odgovarajući na pitanja novinara dodao da su razne teme bile na stolu tokom sastanka.

"Mi u ovih pet sati ragovora, morate da razumete ne možemo da razgovaramo o svemu , oni razgovaraju sa mnom, pa razgovaraju sa Kurtijem, pa nas dvojica, pa oni su opet razgovarali sa Kurijem, pa sa mnom. Ja sam im doneo sve ono što se dešavalo od 3. juna od zajedničke izjave svih članica EU", rekao je Vučić.

Dodao je da on nije u Briselu zato sto mu je potrebna izborna kampanja.

"Moje emocije su takve da sam pre svega zabrinut. Nisam nezadovoljan, pomalo sam zadovljan što je Srbija pokazala svoju odgovornost, konstruktivnost i želju da pristupa kompromisnim rešenjima, koja nisu ružna, već pristojna reč", rekao je Vučić.

Dodao je da je posle svega što je čuo još zabrinutiji za srpski narod na Kosovu i da očekuje reakciju EU za kratko vreme.

Podsetio je da je da su u Leposaviću i Zubinom Potoku baš na današnji dan odbornici stranke Aljbina Kurtija doneli odluku da pristupe Asocijaciji kosovskih opština.

"To je cirkuska predstava, to je veoma loše , a vi albanski novinari koji dobro znate kako ste mislili ili kako ste se osećali pre 20 godina, da sada mislite da je ovo u redu i da je normalno ne ide. Možete na papir da stavite šta hoćete i na tarabi svašta piše. Leposavić će da pripada Zajednici srpskih opština kao i i Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan u skladu sa Briselskim sporazumom", podvukao je Vučić.

Istakao je će uvek morati da se razgovara i da će mediji od njega uvek će čuti odgovor ko je zaslužan i ko je odgovoran za ono što mora da se dogodi.

"Za nas je važno, to sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo", istakao je.

Upitan o novim merama EU protiv Prištine Vučić je rekao:

"Ja nisam Aljbin Kurti koji govori da treba da upotrebite bič protiv Srbije, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na Kosovu, niti bilo kome drugom, to nije moj princip."

Vučić je dodao da ne napada one koji ne mogu da se brane i da su nove mere pitanje za EU.

"Srećan sam što sam takva zvezda u Prištini i mogu da odgovorim na sva pitanja. Učim mnoge jezike, ali albanski još ne znam", rekao je Vučić.

Na pitanje reportera Kosova onlajn za komentar na reči šefa spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku Petra Bistrona koji je kritikovao predsednika Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota, Vučić je kazao da neće iz pristojnosti o tome da govori u ovom trenutku, ali da će biti prilike.

"Sve to sto je radio bilo je upereno protiv dijaloga i na mnoge načine protiv Srbije", rekao je Vučić.

Ponovio je da će sve opštine sa srpskom većinom i četiri severne i još šest biti deo Zajednice srpskih opština.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo