Ћирилица Latinica
15.11.2023.
Politika

Vreme je da EU albanskim ucenama kaže - DOSTA!

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Miroslav Lajčak je prethodne nedelje bio u Prištini gde je istakao da je cilj njegove posete da postavi temelje za predstojeći sastanak glavnih pregovarača koji je najavljen za sutra. Istoga dana, uz posredovanje Evropske unije, sastaće se Petar Petković i Besnik Bisljimi. Gost "Info jutra" na TV Informer bio je Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica.

Podsećanja radi, dve strane su poslednji put bile u Briselu 26. oktobra kada su održani odvojeni sastanci predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima Evropske unije.

Milenko Jovanović predsednik privremenog organa Opštine Đakovica nije preterano optimističan povodom budućeg sastanka, s obzirom na dosadašnju praksu ignorisanja svih postignutih dogovora od strane Prištine.

"Svakako, ova najava Lajčaka da će se razgovrati o formiranju Zajednice srpskih opština, malo budi nadu. Jedina obaveza Prištine je da konstituiše zajednicu srpskih opština. Naša strana ispunila je mnogo više nego što je to formalno bilo definisano. Nadamo se da je i Priština pod pritiscima Brisela popustila- naveo je Jovanović.

Ipak, on smatra da će predstavnici međunarodne zajednice dati određeni doprinos da ova tema zaživi.

"U isto vreme nemam iluziju da će prištinska strana prihvatiti svaki predlog međunarodnih pregovarača. Od kako je dijalog na temu rešavanja kosovsko-metohijskog problema prebačen na Brisel, imamo konstantnu ucenu sa albanske strabe: priznajte nezavisnost, pa ćemo razgovrati o Zajednici srpskih opština. Pretpostavljam da je i gospodin Lajčak dobio određene garancije da će ovo biti malo ozbiljnije. Od EU se očekuje da istraje na opredeljenju da se Zajednica srpskih opština konačno formira. Albanci bi rado, kad bi im se moglo, da primoraju našu vladu da prizna tu kosovsku kvazi državnost, što se nikada neće desiti, jer predsednik Vučić vodi politiku očuvanja celovisti Srbije, i tu nema nikakve dileme kakav je stav naše države po ovom pitanju, daleko najvažnijem za našu zemlju - zaključio je Milenko Jovanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo