Ћирилица Latinica
09.11.2023.
Politika

Srbi na Kosmetu ogorčeni što SNS rehabilituje kompromitovanog Rakića

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

PIŠE: Ivana Milić

Vest od pre nekoliko dana da se doskorašnji predsednik Srpske liste Goran Rakić nalazi na visokom 27. mestu izborne liste "ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane" koju je RIK poroglasila kao prvu prijavljenu za parlamentarne izbore u Srbiji, najblaže rečeno - razbesnela je većinu Srba na Kosovu i Metohiji.

Sudeći po reakcijama ljudi na ulici, u neposrednoj komunikaciji, i posebno na društvenim mrežama, bez naričitog napora se zaključuje da je Rakić daleko najnepopularniji političar među srpskim stanovništvom u pokrajini.

Osim optužbi građana za štetno vođenje politike u odnosu na srpske nacionalne interese,  kako se može čuti i pročitati, Rakiću  se spočitava sumnjivo stečeno visoko obrazovanje, loše vladanje gramatikom srpskog jezika, (ne) elokventnost, ali i mnogo toga još.

Nedavnim personalnim promenama na čelu Srpske liste , naročito na severu KiM, za trenutak je, moglo se reći, donekle rehabilitovana ova politička stranka u očima pokrajinskih Srba. Ipak, to raspoloženje pokvarila je odluka Srpske napredne stranke da propalog i među narodom odbačenog političara opskurnih karakteristika, kandiduje za poslanika na izborima koji će se održati 17.decembra, i to "u sigurnom prolazu".

Drugi kandidati sa Kosmeta na istoj listi, izuzev dosadašnje poslanice Danijele Vujičić koja je na 42. mestu na listi SNS-a, manje su poznatoj javnosti.  

 Na 82. mestu iste liste je Dejan Gurešić. On je nekadašnji predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica u kosovskom sistemu, a aktuelni je  dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na 98. mestu na listi je jedina kandidatkinja sa prebivalištem južno od Ibra – u Gračanici, Sonja Ilić, lekarka iz Gračanice.

U međuvremenu, Republička izborna komisija potvrdila je  i listu kandidata za narodne poslanike kolacije SPS, Jedinstvena Srbija i „Zeleni Srbije“, pod nazivom „Ivica Dačić – Premijer Srbije“.

Na njoj se takođe nalazi 250 kandidata, među kojima su i oni sa prebivalištem na teritoriji Kosova.

Četvrta na listi je Snežana Paunović, diplomirani ekonomista sa prebivalištem u Peći, koja je u više mandata obavljala funkciju poslanice, dok je na ovo mesto prvi put izabrana 2013. godine. Paunovićeva živi u Beogradu, bez obzira na formalno prebivalište.

Na 72. poziciji na listi kandidata nalazi se Srđan Vasić, za kojeg se navodi da je inženjer elektrotehnike sa prebivalištem u Prištini.

Na listi Ivice Dačića kao 102. je kandidat Miloš Dimitrijević, doskorašnji predsednik Privremenog organa opštine Peć.

Na 172. mestu ispred SPS-a, nalazi se Dalibor Milunović, diplomirani pravnik sa prebivalištem u Leposaviću i član PO Opštine Lepsavić.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo