Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Politika

Samozvani premijer iz Prištine glumi ludilo: "Lajčak i Vučić sarađuju u korist Srba"

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

„Narod Kosova nije isto što i država. Srpsko stanovništvo u severnom delu Kosova nije isto što i Srpska lista. Kada kažem nešto o Srpskoj listi kao ogranku Srpske napredne stranke (SNS) na Kosovu, oni ne bi trebalo da se kriju iza srpskog naroda i kažu: Kurti je rekao ovo o Srbima. Ne, rekao sam o Srpskoj listi. Njeni predstavnici su, sada već istorijski gledano, predstavljali svoje interese, a ne volju srpskih građana“, kazao je danas samozvani prištinski premijer Aljbin Kurti.

...

Na konferenciji za medije, zajedno sa svojim prvim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sa kojim je poslednjeg četvrtka boravio u Briselu – Kurti je napravio osvrt na razgovore u sklopu nastavka dijaloga.

Ipak, njegovo obraćanje medijima obeležio je niz kritika na račun evropskog izaslanika za ovaj dijalog, Miroslava Lajčaka, na kog se čak preko pisma žalio Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Rimu.

Prema njegovim rečima, na sastanku 14. septembra u Briselu došlo je do koordinacije i sinhronizacije stavova visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Džozepa Borelja, posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na prvom sastanku, kako je danas kazao kosovski premijer, nije postignut nikakav pa ni minimalni dogovor, jer je „stav gospodina Borelja i gospodina Lajčaka bio da redosled implementacije sporazuma treba da se uradi na taj način da bi to bilo prihvatljivo za Srbiju, koja je želela Asocijaciju kao prioritet i uklanjanje članova uzajamnog priznavanja“.

Potom je, kako kaže, na trilateralnom sastanku „bio izložen scenariju koji je Lajčak davno osmislio“.

Nakon što je, kako je dodao, predložio plan redosleda koji je izradilo Kosovo – predsednik Srbije i Miroslav Lajčak reagovali su sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim odbijanjem. Obojica su rekli da je ovaj plan veoma nerealan.

Isto tako, tvrdi da su u sveobuhvatni plan ušli i predlozi predsednika Aleksandra Vučića, a smatra i da su u Lajčakovom kabinetu stvorene „informativne gluposti“.

„Nisam ništa izmislio niti dodao planu. Nakon što su me Vučić i Lajčak sinhronizovano odbili, postavio sam osnovno pitanje: Pošto odbijate moj predlog, recite mi da li je Srbija ikada dala bilo kakav predlog plana redosleda. Lajčak je rekao da, sa punim uverenjem, da je rekla i Srbija. Tražio sam od njih neki dokument, ali mi ga nisu dali. Posle mnogo insistiranja, doneo mi je dokument za koji mi je rekao da je predlog Srbije za plan redosleda. Po završetku sastanaka i nakon mog pojavljivanja u medijima, medijator mi je izdao dokument sa redosledom za koji je rekao da je Vučić prihvatio, a Kurti odbio. Ovakva informacija je neistinita… Takav Lajčakov dokument je 19. jula odbacio premijer Bisljimi. Čemu ova besmislena informacija iz Lajčakove kancelarije“.

Zbog svega toga, smatra da Srbija i evropski izaslanici imaju „jasan stav protiv Kosova uopšte“, a posebno protiv Osnovnog sporazuma.

„Otišli su predaleko, ili će u potpunosti da sprovedu Osnovni sporazum, ili ne mogu da sprovode samo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i neće ići dalje“, izjavio je Kurti, prenosi prištinska "Koha".

Na Lajčaka se, preko pisma upućenog Parizu, Rimu, Vašingtonu i Berlinu požalio odmah dan nakon razgovora u Briselu uz navode da „imamo posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces“.

„Prvo sam sutradan, 15. septembra, poslao pismo sa obrazloženjem u Pariz, Berlin, Rim i Vašington. Pariz i Berlin su potvrdili da su ih prihvatili. Zato sam poslao pismo kancelaru Šolcu, predsedniku Makronu, premijerki Meloni i sekretaru Blinkenu. Ovde imamo posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces, ne fokusirajući se na potpunu primenu Osnovnog sporazuma, već dozvoljavajući da se kola stave ispred konja“, kaže Kurti prenosi "Koha".

Legalni preduslov za implementaciju Osnovnog sporazuma je defakto priznanje, a ne ZSO; Ne može kafa bez šolje

Podseća danas i da je na sastanak u Brisel 14. septembra otišao sa konkretnim predlogom, koji je „zasnovan na principu inkluzivnosti, što znači da svaki član treba da bude uvršten u plan implementacije redosleda“.

„U aneksu je u tri konkretne klauzule određeno da svaki član osnovnog sporazuma mora primeniti i da strane ne smeju da izraze opstrukcije ni u jednom članu. Na prvom bilateralnom sastanku sa Boreljom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pređem na proces pregovora o statutu definisanom članom 7. osnovnog sporazuma u vezi sa članom 10. Jasno sam im dao do znanja da ne možemo da preduzmemo takav korak bez potpunog usaglašavanja plana implementacije po redosledu. Tim pre što Vučić već neko vreme izjavljuje da nije prihvatio sporazum sa Kosovom i da će ga sprovoditi samo u skladu sa crvenim linijama Srbije“.

Ponavlja i danas da Zajednica srpskih opština ne može da bude preduslov za implementaciju Osnovnog sporazuma jer se, kako je kazao – ne nalazi u njegovoj preambuli ili članu 1 ili 2.

Ono što je „legalni preduslov“ za implementaciju Osnovnog sporazuma, smatra on, je „de fakto priznanje Kosova od strane Srbije“.

„Član 10 Osnovnog sporazuma između Kosova i Srbije predviđa normalizaciju odnosa putem de fakto međusobnog priznavanja, ali i podrazumeva da svi sporazumi iz prošlosti moraju da se implementiraju. Imamo ukupno 39 sporazuma, dva se odnose na Zajednicu opština, to je član 10. Ja ne mogu da negiram da su moji prethodnici napravili takve sporazume, ali istovremeno, ne mogu da dozvolim da kreiranje takve Zajednice bude preduslov za implemetaciju Osnovnog sporazuma. To nije u preamubili, niti u članu 1 ili 2, već član 10. Pre toga imamo veoma važan član 7 koji se odnosi na srpsku zajednicu na Kosovu“, kaže Kurti.

Poručuje da će, ukoliko se Vučić slaže sa tri stuba koja je izneo – tek onda napisati nacrt satuta.

„Mi ne možemo da pišemo tekst i složimo se, ukoliko najpre nemamo dogovor o principima. Najpre je potreban duh teksta, a potom slovo. Pristup gde mi treba da pišemo razne nacrte, pa da vidimo šta će biti na kraju, neće biti uspešan. Prvo moramo da se dogovoramo o principima, a zatim o sadržaju. Ja sam glasno i jasno rekao, ne mogu da vam dam kafu bez šolje, de fakto priznanje prvo. Jer, koji je legalni pravi izvor te ZSO, da li je Ustav Kosova ili Ustav Koštunice?“.

Ukoliko, dodao je, Vučić hoće da ZSO ima kao izvor Ustav Srbije, onda – nije ni morao da dolazi u Brisel kako bi s njim pregovarao.

„Pregovori sa mnom imaju smisao jer je legalni izvor te Zajednice Ustav Kosova, ali to nije bilo prihvaćeno. Mi smo diskutovali o Zajednici, nismo pregovarali o nacrtu statuta jer oni ne žele da razgovaraju o duhu i karakteru. S druge strane, ako žele izvršnu vlast za tu Zajednicu opština, kome bi trebalo da ih ona oduzme, od moje vlade? Od Ahtisarijevih opština? To odmah ide nasuprot Ustavu Kosova, nema vakuuma u Republici. Ako hoćeš izvršnu vlast, moraš negde da je uzmeš, nju na Kosovu ima moja Vlada, opštine i KFOR“, istakao je.

I danas je pozvao na poštovanje svoja tri stupa:

„Prvi je Ustav i ustavnost Republike Kosova i odluka Ustavnog suda od decembra 2015. godine, drugi je pismo Federike Mogerini poslato mom prethodniku Isi Mustafi da Zajednica opština neće imati izvršne vlasti, niti će predstavljati treći sloj vlasti na Kosovu i naredni stub je stav vlade SAD i Stejt Departmenta putem pisma Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara koji govore o koordinaciji opština sa srpskom većinom“.

Srbi nisu isto što i Srpska lista

Ističe da on nikada ne poistovećuje „narod sa državom, niti stanovništvo sa političkom strankom“, pa tako i „Srbi nisu isto što i Srpska lista“.

„Narod Kosova nije isto što i država. Srpsko stanovništvo u severnom delu Kosova nije isto što i Srpska lista. Kada kažem nešto o Srpskoj listi kao ogranku Srpske napredne stranke (SNS) na Kosovu, oni ne bi trebalo da se sakriju iza srpskog naroda i kažu: Kurti je rekao ovo o Srbima. Ne, rekao sam o Srpskoj listi. Njeni predstavnici su, sada već istorijski gledano, predstavljali svoje interese, a ne volju srpskih građana“.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo