Ћирилица Latinica
24.10.2023.
Politika

Rusija ponovila svoj stav: Rešenje za KiM tražiti samo u okviru Rezolucije 1244

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja tokom sednice na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, branio je poziciju Beograda i zatražio formiranje Zajednice srpskih opština.

Nebenzja je rekao da je iznenađen insistiranjem i pokušajima predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da „ubaci” Rusiju u ono što se događa na KiM.

„Vaši pokušaji da predstavite Kosovo kao demokratiju mogu samo da naiđu na sarkastičan odgovor”, poručio je ruski ambasador.

Situacija na Kosmetu pogoršana
On je ocenio da se situacija na KiM značajno pogoršala u poslednjih pola godine zbog, kako je naveo, pokušaja prištinskih vlasti da stave pod kontrolu sever pokrajine naseljen Srbima, naročito posle lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM koje su Srbi bojkotovali.

Realnost na severu KiM je sumorna, smatra Nebenzja i ukazuje da skoro svakodnevno Srbe zastrašuju ili hapse ili se vrše napadi na njihovu imovinu.

Crnomorska flota uništila tri ukrajinska bespilotna čamca kod…
Istakao je i da se izvode etnički motivisani napadi na Srbe.

Nebenzja je rekao i da spor oko manastira Visoki Dečani mora da bude rešen.

On je upozorio da je sever KiM pod blokadom zbog zabrane uvoza robe iz centralne Srbije, da nema lekova, kiseonika u bolnici na severu Kosovske Mitrovice, kao i drugih potrepština.

Događaj u Banjskoj
Nebenzja je, povodom incidenta u Banjskoj 24. septembra, rekao da Rusija ima mnogo pitanja o tome šta se tačno desilo i kako su međunarodni predstavnici reagovali.

Zapad nije čekao rezultate istrage, već je događaj nazvao aktom terorizma, konstatovao je on.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo