Ћирилица Latinica
27.11.2023.
Politika

Proglas srpskom narodu, Crkvi i državi

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Braćo i sestre.

Postoje neki trenuci koje možemo nazvati istorijskim. Oni su prelomni, i životno važni. Mi se nalazimo upravo u takvom trenutku.
Srpski narod na Kosovu i Metohiji se nalazi u izuzetno teškom položaju. Napadnut je sa sviju strana! Ugrožen je naš opstanak, opstanak naše države i crkve, ugrožena je naša budućnost. Gotovo kroz čitav 21. veka, a ti pritisci se samo pojačavaju. Stoga, istorijska dimenzija ovog procesa je evidentna.

Na Kosovu i Metohiji na vlasti je totalitarni režim čiji je program: "Pokloni se ili se ukloni", koji želi ili da natera Srbe da na silu prihvate jednostrano proglašenu tzv. Republiku "Kosovo", ili da ih protera, do poslednjeg Srbina, ne birajući sredstva.

Zašto je ovaj trenutak istorijski, ako je ovo proces koji traje već čitav jedan vek? Zato što po prvi put opasnost preti ne samo od  Albanaca i njihovih zapadnih sponzora, nego i od onih od kojih se očekuje zaštita - od vlasti Republike Srbije
Zašto je ovaj trenutak istorijski, ako je ovo proces koji traje već čitav jedan vek? Zato što po prvi put opasnost preti ne samo od  Albanaca i njihovih zapadnih sponzora, nego i od onih od kojih se očekuje zaštita - od vlasti Republike Srbije. Oni koji su bili dužni da taj problem rešavaju, doveli su nas pred konačni nestanak sa ovih prostora.

Umesto da se protagonisti te politike usredsrede na glavne opasnosti koje su vrebale bez prestanka kosovsko-metohijske Srbe, oni su nas šizofreano tretirali kao neprijatelja, i sa tim izmišljenim neprijateljem neprestano ratuju, već preko deset godina, proglašavajući lažno jedinstvo Srba.

Za to vreme, pravi neprijatelj se pripremao upravo za ovo što sada radi, a što gledamo po našim ulicama, putevima, šumama, gradovima i selima. Neprijatelь "lovi" naše nedužne sugrađane, kao "zečeve". To je drastično pogoršalo izglede za naš opstanak i našu budućnost. Šta nas  čeka, s kim "imamo posla", najbolje potvrđuju izjave tzv. premijera Aljbina Kurtija, koji otvoreno, bez uvijanja saopštava da će hapsiti Srbe bili krivi ili "ne kako bi ih naterao da prihvate njegovu državu"?!

Braćo i sestre.

Nesporno je da smo na tragu egzodusa. Imamo posla sa sumanutim režimom u Prištini i sa izdajničkim režimom u Beogradu, uz razočaravajujuće ponašanje međunarodne zajednice, onih koji su sve ovo "zakuvali".

Za poslednju deceniju, umesto da dođe do povratka prognanih i stabilizacije srpskog naroda na KiM, desilo se suprotno. Umesto da insistiraju na sprovođenju Rezolucije SB UN 1244, oni su nam priuštili «briselske i ohridske sporazume». I tako, uz pomoć tzv. naših predstavnika, «Srpske liste», ukinuli su sve institucije srpske države. Srbi su, uz najveće poniženje od vlasti koja im je garantovala bezbednost, nasilno  integrisani u kosovski sistem, a onda, opet poniženi, naterani da iz njega izađu.

Taj vakuum iskoristio je neprijatelj da militarizuje sever Kosova i Metohije i eliminiše narod koji vekovima živi na tim prostorima. Takva kalkulantska, izdajnička politika dovela je, ne samo nas, već i čitavu srpsku državy y ćorsokak. Svoja vekovna ogništa u tzv. miru, samo u posledni u deceniji napustilo je blizu 40 hiljada Srba. A politički i intelktualni polusvet, i posle svega u vidu tzv. Srpske piste, bez trunke morala i odgovornosti , ima nameru da i dalje nama vlada, vodeći nas, zajedno sa današnjim srpskim vlastima, u totalnu nacionalnu katastrofu.

 

Rešili smo da nepristajanjem na izdaju spašavamo duše svoje. Pozivamo sve Srbe, SPC i srpsku državu da učini isto
Stoga braćo i sestre, kucnuo je možda i posledni čas da prestanemo da nemo posmatramo kak nas vlast matične države, manipulišući našom nesrećom, ponižavajući nas do bola, polako ali sigurno, prepušta Velikoj Albaniji.

Trenutak je takav da mi više nemamo prostora ni snage da trpimo katastrofalnu politiku glavnog predstavnika vlasti iz Beograda, i njegovih sponzora. Jednostavno smo prinuđeni ili da ga nateramo da odustane od izdaje i da se okrene nacionalnoj politici, ili da ga nateramo da odstupi, i da to mesto prepusti onima koji će voditi nacionalnu politiku.

Ako to ne učinimo SADA, na nama, našoj generaciji, posebno intelektualcima i SPC, perjanicama našeg naroda ostaće nacionalna sramota.  Pretke ćemo obrukati, a potomke razočarati, i lišiti časti da budu Srbi. Srbije bez Kosova i Metohije nema, kao što nema čoveka bez srca.

U tom cilju, kao što smo ranije najavili, srpski narod sa Kosova i iz Metohije je odlučio da obnovi rad Srpskog nacionalnog veća, koje će, sa svim patriotskim, nacionalnim i demokratskim snagama u Srbiji, brinuti o vitalnim interesima nas Srba na KiM
U tom cilju, kao što smo ranije najavili, srpski narod sa Kosova i iz Metohije je odlučio da obnovi rad Srpskog nacionalnog veća, kao predstavničkog tela koje će, sa svim patriotskim, nacionalnim i demokratskim snagama u Srbiji, brinuti o vitalnim interesima nas Srba na KiM, i koje nikada više neće dozvoliti da izdajnici i kalkulanti odlučuju o našoj sudbini, neće dozvoliti da partijski intersi prevladaju nacionalne.

Rešili smo da nepristajanjem na izdaju spašavamo duše svoje. Pozivamo sve Srbe, SPC i srpsku državu da učini isto.

Kako radili tako nam Bog pomogao!

U Beogradu, 26. Novembra 2023. Godine

Srpsko nacionalno veće KiM

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo