Ћирилица Latinica
01.11.2023.
Politika

Predsednik Srbije: Ne postoji mogućnost da priznamo nezavisnost našoj pokrajini

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Palati Srbija sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sa kojeg joj je jasno poručio – nikad neće priznati nezavisno Kosovo.

„Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, to sam rekao beć bezbroj puta do sada. Mi znamo šta su obaveze iz dijaloga i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo“, jasan je Vučić.

Istakao je da mora da ukaže na jednu stvar, za koju sigurno nije kriva Ursula fon der Lajen.

„To je činjenica da je 11 godina Priština imala samo jednu obavezu – da uspostavi Zajednicu srpskih opština, i nije je uspostavila. Imali smo sve papire koje je samo trebalo poštovati, i principe usvojene, 4 dokumenta koja se odnose na Zajednicu srpskih opština, nijedan nije primijenjen. Od ta 4 dokumenta, najznačajniji su principi, 21 i 22 principa, koji su potpisani 2015. godine. Potpisali smo ih Isa Mustafa i ja. Dobar dio njih stoji u predloženom statutu. Ja ne mogu da govorim o detaljima s obzirom da je dogovoreno sa Petorkom da ne izlazimo o detaljima dokumenta. Ja nisam od onih koji će da krše dogovore. Rekao sam za taj dokument da je dobra osnova za razgovore i mi smo spremni dalje da nastavimo razgovore po tom pitanju. Ja nisam pominjao prištinsku stranu, niti je to moj način prebacivanja odgovornosti, gotovo ikada“, naveo je predsednik Srbije.

 „Plašim se da nećemo videti ZSO skoro, jer ja znam dobro sve balkanske trikove, odavno sam naučio da ih prepoznam, znam ko šta radi i plašim se samo da ćemo po tom pitanju biti u težoj poziciji. Da li će svi u Evropi to moći da vide, ja verujem da dobar dio ljudi to vidi“, rekao je Vučić.

Za sve njih je suština da Srbija načini više ustupaka, jer oni na drugačiji način gledaju ono što je Srbija prošla devedesetih, 2004…

„Ništa neočekivano, nego se mi svaki put kao iznenadimo odakle ti i takvi stavovi. To su njihovi stavovi“, istakao je Vučić.

Kako kaže, to su mnogo blaži stavovi od onoga što on čuje na sastancima.

„Ponekad nije loše da vi to čujete, da vidite kako to izgleda. Nema tu lakih i mnogo lijepih stvari za nas, ali moramo da kažemo naš stav i da guramo dalje – zemlja mora da se razvija, istovremeno čuvajući naše nacionalne, državne i vitalne interese“, naveo je predsjednik.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo