Ћирилица Latinica
16.11.2023.
Politika

Petković: Srpski ekspertski tim u Briselu radio na Nacrtu statuta ZSO

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je glavna tema razgovora delegacije Beograda sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i njegovim timom u Briselu bio nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji, kako je poručio, treba da predstavlja kičmu ZSO i mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Petković je preneo da je delegacija Beograda u Brisel došla sa čak 18 eskperata iz različitih oblasti, koje su bile danas na dnevnom redu, što govori o ozbiljnosti i odgovornosti u procesu dijaloga sa Prištinom.

"Na dnevnom redu je bio nacrt statuta ZSO, kao prvi konkretan korak u pravcu formiranja ZSO, koju srpski narod na KiM iščekuje već više od 10 godina. Razgovori će se nastaviti“, rekao je Petković novinarima.

Zahvalio je svim ekspertima koji su, kaže, vrlo argumentovano i jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta, posebno u delu koji se odnosi na izvšne nadležnsoti ZSO - prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i, kao posebno važno – da ZSO finansira Beograd.

Petković je dodao da su na dnevnom redu bila i druga važna pitanja, poput energetike i pitanja nestalih, u kojem očekuje određeni napredak.

"Razgovarali smo sa timom Miroslava Lajčaka, ali razgovore su vodili i naši eksperti sa ekspertima EU, na sve teme koje su danas bile na agendi. Očekujem da nastavimo razgovore u narednom periodu, zato što je statut ZSO izuzetno važan dokument i vodimo računa o svakom slovu, jer on treba da predstavlja samu kičmu Zajednice sprskih opština i sve mora biti u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. koji se bavi formiranjem ZSO“, naglasio je Petković.

Naveo je i da se nakon više od pet sati razgovora u Briselu, u Beograd vraća sa uverenjem da se jedino kroz dijalog i kompromisna rešenja može napredovati dalje u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je i da je Beograd posvećena strana.

"Apsolutno smo posvećeni miru i stabilnosti. Zato je vanžno da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković.

On je naveo i da je tokom razgovora ponovo ukazao na težinu situacije sa kojom se suočava srpski narod i severno i južno od Ibra, o svim eskalatornim potezima Aljbina Kurtija, kojim se dovode u pitanje osnovna ljudska prava, pre svega, pravo na život Srba na Kosovu.

"Istakao sam i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i po ko zna koji put da je neodrživa situacija koju imamo na severu KiM da nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine", rekao je Petković.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo