Ћирилица Latinica
26.10.2023.
Politika

Kurti očajan objašnjava svojima: Vučić odbio da potpiše sporazum

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Priština je prihvatila Briselski osnovni sporazum od 27. februara 2023. godine i Ohridski implementacioni aneks od 18. marta 2023, saopšteno je večeras iz kabineta lažnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija nakon sastanka održanog danas u Briselu, uz navođenje da se sporazum mora sprovesti u celini, bez uslova i odlaganja te da sprovođenje garantuje samo potpis, koji je odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kurti je istakao da mu je, nakon "agresorskog napada 24. septembra u Zvečanu", prioritet bezbednost na Kosovu, a posebno bezbednost granice sa Srbijom, jer su na drugoj strani bile paravojske koje su vršile terorističke i kriminalne napade, ubijanja i ranjavali policajace Kosova, navodi se.

Ističe se da je Kurti zatražio da se Srbiji uvedu sankcije i kazne kako se to više nikada ne bi ponovilo.

"Istrage za paravojnu i terorističku grupu koju sponzoriše Srbija moraju tačno da utvrde ko je šta uradio i kako je izvršio ovaj akt agresije, a oko krivca više nema dileme ni među međunarodnim faktorima", saopšteno je iz kabineta šefa albanskih ekstremista.

Dodaje se da je Kurti istakao "da je Kosovo šampion u vladavini prava na Zapadnom Balkanu, a da bi teroristička paravojna grupa Milana Radoičića i ostalih odgovornih trebalo da bude izručena Prištini.

Kako se navodi, na Kosovu bi im bilo fer i pošteno suđenje što garantuje, kako ističu, to što Euleks na Kosovu nadgleda sva suđenja.

Kurti je podsetio da je bio spreman da potpiše u Briselu 27. februara 2023. i u Ohridu 18. marta 2023, kao i da je večeras bio spreman da potpiše.

"I pored te velikodušne ponude premijera Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i zatražio da se prihvati propratno pismo koje praktično poništava tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa o primeni kao i nacrta koji su pet emisara predložili 21.10.2023.", ističe se.

Dodaje se i da je Kurti ukazao da Kosovo zaslužuje status zemlje kandidata za EU, odnosno priznanje od pet država Evropske unije koje to još nisu učinile.

Na kraju sastanka, kako navode, Kurti je rekao da "prihvatanje znači potpis, a da samo potpis znači prihvatanje i garantuje sprovođenje".

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo