Ћирилица Latinica
12.11.2023.
Politika

Krivotvorenjem stanja bi da lažnu državu uguraju u Savet Evrope

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Izvestilac za južnu srpsku pokrajinu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani nakon što je boravila na Kosovu sačiniće izveštaj koji će biti osnova za nastavak procesa odlučivanja o zahtevu Kosova da se učlani u Savet Evrope, a naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević ukazuje da ukoliko u izveštaju bude prikazana realna slika sa terena, onda neće moći da posluži kao dodatni argument za članstvo Kosova u toj evropskoj instituciji.

Zečević za Kosovo onlajn kaže da ukoliko izveštaj bude povoljan, onda može da "pogura Kosovo ka članstvu u Savetu Evrope", ali da povoljan može da bude samo ukoliko bude prikazana lažna slika sa terena.

 "Ako bude prikazana lažna slika prema kojoj nacionalne manjine žive potpuno normalno, prema kojoj Srpska pravoslavna crkva nije pod pritiskom, da se ne pokušava prisvajanje imovine SPC u istorijskom smislu, a i u fizičkom jer je jedan deo zemljišta koji pripada Crkvi uzurpiran, onda može da bude pozitivan", dodao je Zečević.

Ističe da je problem što se često u odnosu prema problemu Kosova polazi od fiktivnih stavova, a ne od realnosti na terenu.

U tom smislu ukazuje da je realnost na terenu totalno drugačija od onoga što se može videti u rezolucijama Evropskog parlamenta ili u nekim izveštajima zapadnih posrednika i izvestilaca.

"To je potpuno druga realnost. Ako naprave izveštaj na bazi neke fiktivne realnosti reći će da je sve u redu, odlično, Kurti je šampion demokratije, SPC nije ugrožena, kao ni srpski narod, sve je u redu. Ukoliko budu napravili objektivan izveštaj, videće da tu postoji mnogo problema pre svega vezanih za Zajednicu srpskih opština", navodi Zečević.

On ukazuje da je ZSO osnovni preduslov da bi Srbi ostali na prostoru Kosova.

"To je osnovni uslov, mada mislim da čak ni on nije dovoljan, ali mislim da je osnovni preduslov da bi Srbi ostali na tom prostoru", zaključuje Zečević.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo