Ћирилица Latinica
20.12.2023.
Politika

Kongresmenka iz SAD: Obustaviti Prištini pomoć

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Kongresmenka iz Njujorka Klaudija Teni  podnela je predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini sve dok ne ispuni svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, javljaju agencije.

U predlogu pod nazivom „Podrška Aktu Briselskog sporazuma iz 2013. godine“, kongresmenka konstatuje da Priština nije ispunila mnoge od „svojih ključnih obaveza“, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali i, kako je navela – „ujedinjenje policijskih snaga“, ne precizirajući, međutum, na šta tačno misli.

„Neuspeh Kosova da ispuni ovaj sporazum krši međunarodne norme i stvara tenzije i nestabilnost na Balkanu“, poručila je Teni.

Konstatuje i da su Srbima na Kosmetu uskraćena jednaka prava, da se ugnjetavaju i diskriminišu.

Zbog toga, ona traži da SAD ne šalje pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

“Dok smo svedoci tekućeg ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba, imperativ je da Sjedinjene Američke Države zauzmu stav za demokratiju, mir i stabilnost u regionu. Predstavila sam podršku Briselskom sporazumu iz 2013. godine kako bih osigurala da SAD neće slati pomoć Kosovu dok se ne ispune ključne odredbe sporazuma”.

Njenim predlogom zakona bi se zabranila svaka dalja pomoć SAD-a Prištini, dok se ne sprovedu određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

Oni se, kaže Teni, zalažu protvi svake akcije koja podriva prava i blagostanje Srba na Kosovu.

„Podržavanje Akta Briselskog sporazuma iz 2013. godine šalje jasnu poruku da naša pomoć treba da bude u skladu sa principima sporazuma iz 2013. godine i čvrsto se zalažemo protiv akcija koje podrivaju prava i blagostanje kosovskih Srba. Ovaj zakon odražava našu posvećenost negovanju mira i pozivanju premijera Aljbina Kurtija i Vlade Kosova na odgovornost“, zaključila je kongresmenka Teni.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo