Ћирилица Latinica
29.09.2023.
Politika

Kancelarija za KiM: "Specijalci" Prištine nasilno upali u KBC, pacijenti uznemireni

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

„Na Severu Kosova i Metohije nastavljena je brutalna i prekomerna demonstracija sile od strane Kurtija i njegovih specijalaca koji su do zuba naoružani nasilno upali u Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, ali u još nekoliko privatnih objekata na severu“, oglasila se Kancelarija za KiM nakon nove akcije Kosovske policije. Osuda stiže i iz Srpske liste.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da su specijalne jedinice „u naletu terora“ polomile vrata na ulazu u KBC, pretresali pojedine prostorije i „do zuba naoružani marširali kroz ovu centralnu srpsku zdravstvenu ustanovu na KiM“, iako im je, kako navode, rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima.

Tvrde da je u akciji učestvovalo oko 15 oklopnih vozila specijalnih jedinica, a da su celu akciju sa strane bez reakcije posmatrali pripadnici EULEX-a.

„Ova akcija izazvala je dodatni šok i strah kako pacijenata tako i zaposlenih, a Kurtijevi policajci izabrali su za svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnih vozila namerno vreme kada zaposleni odlaze na posao, a deca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu“, poručili su.

Dodaju i da se u posebno teškom stanju šoka nalazi 100 najtežih bolesnika sa lnternog odeljenja KBC koji su „svedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji“, kao i deca srednje medicinske škole koja u ovo vreme dolaze na praksu u bolnicu.

„Jasno je da Kurti sa svojom policijom koristi događaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu KiM, a ova akcija izvedena je s jasnim ciljem da na severu Kosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha od upada naoružanih falangi, vodi decu u vrtiće i škole“, zaključili su.

U međuvremenu se oglasila i Srpska lista, navodeći takođe da su specijalne jedinice „uz prekomernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom lečenju u ovoj ustanovi“.

I oni navode da je paralelno sa ovim upadom, „brutalni upad“ izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije,

Podatke o tim upadima i dalje prikupljamo, poručuju iz ove stranke.

Dodaju i da je prilikom akcije bio blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” i osnovnoj školi “Sveti Sava”.

„Nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu“, dodaju iz ove stranke.

I oni u sličnom tonu kao Kancelarija za KiM, navode da Kurtijev režim „tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana“.

Takođe su kritikovali EULEX, navodeći da su njihovi službenici „sve ove brutalne upade pratili sa udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito delovanje Kurtijevih slecijalaca“.

„Pripadnika KFOR-a nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja“, dodaju ujedno iz Srpske liste.

Pozvali su građane da „u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost“:

„Da budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole“.

Odali su priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su, kako navode, hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata, odnosno dece.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije realizovali su ovog jutra operacju, odnosno pretres na pet lokalcija na Severu Kosmeta. Jedna od ovih lokacija je KBC Kosovska Mitrovica gde, prema potvrdi iz bolnice, ništa nije pronađeno, a druga u ulici, odnosno zgradi u kojoj se nalazi restoran „Grey“, a odakle su policijski službenici izneli više kesa.

Takođe, pretpostavka je da je policija iz podzemne garaže ove zgrade zaplenila više vozila od kojih su dva sa beogradskih registraskim oznaka i jedan kvad bez tablica.

Prema još uvek nepotvrđenoj informaciji, policija je ušla i u kuću u Zvečanu u vlasništvu osobe koja se povezuje sa potpredsednikom Srpske liste, inače jednim od tzv. vođa navijača. Takođe prema nepotvrđenim medijiskim navodima, jutros je izvršen pretres vile Milana Radoičića na Gazivodama, odnosno na teritoriji opštine Zubin Potok.

Kako  je jutros potvrđeno iz Kosovske policije, ove operacije, odnosno pretresi vršili su se upravo u vezi sa poslednjim dešavanjima u selu Banjska.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo