Ћирилица Latinica
08.11.2023.
Politika

Izveštaj EK: Povratak Srba u institucije imperativ

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Priština treba da ispuni svoje obaveze u okviru dijaloga i da se posveti u potpunosti sprovođenju svih dosadašnjih sporazuma – stoji u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije za tzv. Kosovo.

Očekuje se da se tzv. Kosovo i Srbija više angažuju kako bi „konstruktivno“ omogućili pregovore o sveobuhvatnoj pravno obavezujućoj normalizaciji, te da pokažu „fleksibilnost u cilju brzog i konkretnog napretka“.

„Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“ – dodaje se.

Ocenjuje se i da je i na situaciju na severu Kosova uticalo „nekoliko kriza različitog intenziteta brojnih pitanja“, a sa „nasilnim napadom“ na Kosovsku policiju 24. septembra.

Ocenjuje se i da je to „najveća eskalaciju poslednjih godina“, te da su „ogromne količine malokalibarskog i lakog oružja pronađene u kontekstu ovog napada“.

Premijerka Brnabić o prljavoj kampanji opozicije: Sada su napali i…
„EU očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo izvedeni pred lice pravde i da Srbija u potpunosti sarađuje i preuzme sve neophodne korake u tom pogledu“.

Podseća se i na krizu izazvanu usled registarskih tablica, odnosno na barikade jula 2022., te kolektivno istupanje kosovskih Srba iz kosovskih institucija novembra iste godine.

Podseća se dalje na održavanje lokalnih izbora na severu Kosova koje je usledilo posle izlaska iz institucija, na bojkot od strane Srba, te na veoma nisku izlaznost na ovim izborima (3.47%), pa se zaključuje da „ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine“.

„Ostaje imperativ da se vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Prevremeni lokalni izbori moraju biti održani što pre što je moguće u sve četiri opštine, organizovani na potpuno inkluzivan način, i sa bezuslovnim učešćem kosovskih Srba“ – dodaje se.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo