Ћирилица Latinica
16.11.2023.
Politika

Dačić: Tzv. Kosovo nikad neće ući u UNESKO

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je izbor Srbije u Izvršni savjet Uneska treći put zaredom veliki diplomatski uspeh Srbije, priznanje za njen dosadašnji rad u ovoj organizaciji i priznanje za spoljnu politiku koju vodi.

"To je veliko priznanje i za dosadašnji rad Srbije zato što je Srbija bila predsedavajuća Izvršnom savetu u prethodnom mandatu. Šef naše misije Tamara Rastovac Siamašvili je bila predsjedavajuća i njen rad je ocjenjen i od strane generalne direktorke i od svih država članica kao izuzetno uspešan. Ujedno to je priznanje za spoljnu politiku koju vodi država Srbija, sve državne strukture na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koja se trudi da ima uravnotežen pristup kada je reč o svim problemima kojih nažalost širom sveta ima mnogo. Ovakav rezultat smo očekivali, ali smo izuzetno zadovoljni jer je to još jedna potvrda našeg dobrog rada i pokazatelj koliko nas visoko cene članice Uneska", rekao je Dačić.

Prema njemu, ovaj reizbor znači i veću sigurnost da će Beograd uspjeti da zaštiti prioritete kada je riječ o državnim i nacionalnim pitanjima, u uslovima kada postoje pokušaji da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji prevede u "kosovsko".

"Za nas je veoma bitno naše kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiju, oko čega se vodi bitka svih ovih godina jer albanska strana pokušava da to premjesti, da to ne bude više srpsko nasljeđe i da to nasljeđe bude tzv. kosovsko. Sa druge strane, moći ćemo da se uspješno borimo i protiv eventualnog pokušaja da Kosovo dobije članstvo u Unesku. Mislim da to u ovom trenutku apslutno nije realno. Pobijedili smo na glasanju 2015. godine, bio je još jedan njihov pokušaj 2017. godine, a nakon toga su i odustali, nisu se čak ni prijavljivali jer znaju unapred kakav će biti rezultat", objasnio je srpski šef diplomatije.

Iako će, kaže, mnoge zemlje u svijetu nastaviti da forsiraju prijem tzv. Kosova u Unesko, glasovi koje je Srbija juče dobila jasan su pokazatelj da do toga nikada neće doći.

"Naš reizbor je garancija da će, kada je riječ o KiM, pristup Uneska biti u skladu sa našim državnim i nacionalnim interesima. To naročito ističem jer su i dalje naše kulturno nasljeđe na KiM, naši spomenici pod zaštitom Uneska prije svega srpski manastiri i crkve iz 12, 13 i 14. vijeka definisani kao kulturno blago u opasnosti. U opasnosti od koga? Od albanskih separatista i terorista koji uništavaju srpske crkve i spomenike na KiM. Reč je o četiri spomenika kulture –Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani i Bogorodica Ljeviška. Za nas je to veoma bitno, imajući u vidu da će sigurno mnoge zemlje u svetu nastaviti da forsiraju prijem tzv. Kosova u Unesko a ovo je jasan pokazatelj da do toga nikada neće doći", naglasio je Dačić.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo