Ћирилица Latinica
22.04.2020.
Свет

Брисел и Вашингтон неспособни да уразуме Приштину

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

С тачке гледишта Вашингтона, једна од препрека за то је техничка влада Аљбина Куртија у Приштини, која је после ороченог укидања такса на српску робу завела мере реципроцитета према Београду.

Колико ће дуго ова влада бити на дужности требало би да буде познато ове недеље, јер је, пишу Новости, председник привремених институција Хашим Тачи најавио да ће предузети финалне кораке ка формирању нове владајуће већине "која ће имати легитимитет", уз оцену да "таксе морају бити укинуте да би се ојачала подршка ЕУ и САД Приштини".

Да Брисел неће седети скрштених руку види се из изјаве представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, који је оценио да Србија и Косово, "уз европско посредовање", имају основу да се баве заоставштином прошлости и да крену ка бољој будућности.

Поруке које долазе из Америке и Брисела, према некадашњем шефу мисије при Савету Европе Зорану Миливојевићу, сугеришу да Европљани покушавају да обезбеде свој прикључак у овом процесу, али да Америка, до њихових избора, неће дозволити да Брисел преузме иницијативу.

"Лајчак даје до знања да ЕУ има своје интересе и да се овде ради о њеном дворишту. Он је наступио са европске позиције која није одустала од подршке Куртијевој политици ороченог укидања такса уз реципроцитет, а што практично значи равноправан положај двеју страна у дијалогу. Гренел није за реципроцитет, што се поклапа са позицијом Београда" - каже Миливојевић.

Ако се Курти "одстрани" и у Приштини направи нова влада без избора, наш саговорник сматра да ће Гренел наставити где је стао и гледати да се у пракси спроведу договори о авио и железничком саобраћају. Радећи на економским питањима, како сматра, САД ће стварати перспективу за политички дијалог, који није могућ ако се као предуслов истиче признавање такозваног Косова.

МАНДАТ МУСТАФИ?

ТАЧИ би већ у уторак могао да додели мандат за формирање владе ДСК-у Исе Мустафе, пренели су приштински медији, а у том случају може се очекивати да ће се Куртијево "Самоопредељење" одмах обратити Уставном суду, сматрајући такав потез неуставним. Тачи је до сада послао четири захтева Куртију да предложи новог мандатара испред Самоопредељења, као најјаче партије у парламенту, али су они остали без одговора јер се Курти залаже за нове изборе када се за то стекну услови, кад прође корона.
Поводом ове Тачијеве најаве, реаговао је специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел, наводећи да ће "када таксе и реципроцитет буду укинути, почети озбиљан дијалог", као и да је разговарао са лидерима у Београду и Приштини и да им је јасно ставио до знања да морају да почну да граде поверење.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо