Ћирилица Latinica
18.11.2021.
Репортаже

Има наде за Ђаковицу: Драгица је хероина, али и монахиње које овде опстају окружене мржњом

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгана Зечевић (Вечерње Новости)

Чланице Удружења пословних жена "Авенија" из Лапљег Села код Грачанице, обишле су у уторак по подне Драгицу Гашић, једину српску повратницу у Ђаковици.

Обрадовали су је и поклонима и снабдели разним потрепштинама, али позвали све коју су у могућности да помогну овој повратници и олакшају јој живот у тешким условима и потпуно непријатељски настројеном окружењу.

- Плакала сам од среће - дрхтавим гласом, емотивно, говори Драгица Гашић за "Новости".

- Обрадовали су ме сви поклони. Свашта су ми донеле те дивне жене, али мени много више значи да ми неко дође, да ми пријатељ покуца на врата и отвори их. Да са неким у Ђаковици проговорим на српском.

Према речима Гордане Ђорић, председнице овог удружења, осим што су желеле да се упознају са овом храбром женом која је одлучила да се врати у своју Метохију, овом посетом чланице Удружења желеле су да подрже Гашићеву у намери да остане да живи у свом стану и граду.

- Желели смо да јој тако на дамо искрену подршку и охрабрење да се лакше избори са недаћама са којима се готово свакодневно суочава, да схвати да није сама и да има много нас који смо свим срцем уз њу. Желели смо, такође, да јој предочимо да ћемо јој помоћи у сваком трену. Истовремено, то је била и прилика да охрабримо све оне који желе да се врате на своја огњишта. Да им кажемо да смо ми ту као организација и као појединци који ће им у скалду са својим могућностима помоћи да лакше остваре своје право и врате се на своју имовину, али исто тако и да натерамо тзв. приштинске институције да спороводе законе и омогуће расељенима што бржи и одрживи повратак - каже, за "Новости", Гордана Ђорић.

Она посебно истиче срдачан и емотиван сусрет Драгице Гашић са Маријом Новаковић која такође жели да се врати у свој стан у Приштини и већ се бори да оставри своје право.

- Морамо својим примером да покажемо подршку и да помогнемо нашим суграђанима који су упркос тешким условима и околностима хтели да се врате у своје домове, да остваре своје основно људско право да буду у својим кућама, становима, градовима и местима из којих су протерани - прича Ђорићева и не скрива наду да ће и Марија Новаковић остварити право на повратак у Приштину.

Док је трајала посета жена из Лапљег Села Драгици Гашић, новчану и другу помоћ овој храброј жени најавио је и Привремени орган општине Ђаковица.

- Прикупили смо новчана средства за помоћ нашој хероини која опстаје упркос изолацији и чињеници да не може да изађе из свог стана. У наредних неколико дана помоћ ће јој бити уручена, а осим финансијске обезбеђена јој је помоћ у храни и средствима за хигијену.

Чланице удружења у Драгичином стану и испред њене зграде, Фото Приватна архива
Успели смо, такође, уз помоћ и подршку Канцеларије за КиМ Владе Србије да радно ангажујемо и Вуксана Гојковића који помаже и обилази Драгицу од њеног повратка у Ђаковицу, а живи у повратничком селу у Видању код Клине - каже за наш лист Миленко Јовановић председник Привременог органа Ђаковице.

Осим Драгице Гашић која опстаје у заиста тешким условима и којој не дозвољававају чак ни да купи хлеб у оближњем маркету, не заборављамо ни на монахиње манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, које живе унутар манастирских зидина и које чувају припадници тзв. косовске полиције - каже Миленко Јовановић (на слици) и додаје да ће представници Привременог органа општине Ђаковица и монахињама уручити новчану као и помоћ у храни.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо