Ћирилица Latinica
14.09.2023.
Регион

У Црној Гори све по старом: Ескобар тражи Владу без Срба, Спајић једва дочекао!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Вишемесечне напоре Запада да из будуће владе избаце просрпску коалицију "За будућност Црне Горе" појачао је и заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, који се још једном отворено умешао у унутрашње ствари државе подно Ловћена.
Он је оценио да посвећеност европском путу, чланству у НАТО и борби против корупције не испуњава свака партија у црногорском политичком спектру и да је потребно избећи да у владу уђе антизападна странка.

Он је, међутим, изразио уверење да председник Јаков Милатовић и мандатар Милојко Спајић имају исте циљеве и да би требало да саставе кабинет од странака за које верују да ће их испунити. - Није тачно да би искључивање из владе највеће антизападне странке било противно вољи народа због тога што се, вољом народа, бирају појединачне странке, а на мандатару је да утврди како ће саставити владу.

Није тачно да би се искључивањем антизападне странке искључили гласови Срба јер ни код једне од странака с којима мандатар Спајић жели да формира владу не постоји антисрпско расположење - оценио је Ескобар за Глас Америке. Званичник САД навео је и да је суштински недемократска и неприхватљива идеја да би један део коалиције контролисала страна влада и да би тај део "био више лојалан лидеру стране земље, а не премијеру или црногорским бирачима".

Очигледно је да Ескобар овде алудира на Београд и председника Србије Вучића, којег монтенегрински кругови оптужују за патронат над савезом ЗБЦГ.

Било је много препорука из САД, ЕУ, Велике Британије и чак и НАТО да би Црна Гора требало да избегне да у владу уведе странку која је против чланства у ЕУ и НАТО - открио је Ескобар, мислећи на коалицију ЗБЦГ. Реагујући на став Ескобара, председник Нове српске демократије и један од лидера савеза ЗБЦГ Андрија Мандић казао је да његова изјава звучи као да ју је писао неко из Подгорице ко прижељкује да се ДПС врати на власт. Он је указао на необавештеност Американца, јер је ЗБЦГ коалиција, а не странка.

"Ми у нашим програмима, имамо опредељења да Црна Гора буде део ЕУ и нисмо антизападна странка. Ми смо и прихватили принципе мандатара. Рекли смо и да стављамо мораторијум на питање чланства у НАТО. Наша коалиција се само бори за права Срба и ми смо аутентични српски представници. Имате Бошњаке у Демократској Црној Гори, па то није бошњачка странка"  - рекао је Мандић.

Он сматра да би ЗБЦГ, Социјалистичка народна партија, УРА, Цивис и Уједињена Црна Гора требало заједно да поруче Покрету "Европа сад" - или сте с нама или с ДПС.

"На сцени је покушај да се већинска воља грађана на изборима претвори у супротност. Било би мудро да мандатар, када је увидео да нема већину, почне нове преговоре са партијама које су победиле на изборима 30. августа 2020. Наравно, уз аутентичне представнике мањинских народа у црногорском парламенту. Верујем да људи не пристају тако лако на преваре, да некоме дају глас, а да он тај глас изневери" - закључио је Мандић.

Иначе, ово није први пут да западни званичници избацују Србе из будуће владе. Пре Ескобара ту своју тежњу отворено су показали и амбасадори САД и Немачке у Подгорици, кршећи тиме дипломатске конвенције.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо