Ћирилица Latinica
24.09.2023.
Регион

Скандал у Црној Гори: Бошњачка странка само својима поделила 1.4 милиона евра из Фонда за мањине

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Представници четири национална савјета организовали су конференцију за медије у Подгорици, а повод је жеља представника националних савета  четири мањинске заједнице Срба, Албанаца, Хрвата и Муслимана да укажу на неправилности  у доношењу Одлуке о расподели средстава  намењених мањинским заједницама од стране Фонда за остваривање мањинских права Црне Горе.

Отварајући конференцију предсједник Савјета Муслимана Црне Горе Сабрија Вулић је казао да је основни захтев да Конкурс буде поново расписан или да средства у износу од 1,4 милиона евра буду враћена у буџет Црне Горе док се не разријеши ситуација у Фонду за мањине, како када је у питању функционисање Фонда тако и састав Комисије за вредновање пројеката које бира Скупштина Црне Горе.

"Јавни конкурс за расподјелу средстава за финанрирање пројеката за подршку активностима из члана 36 став 1 Закона о мањинским правима и слободама за 2023. годину од стране Фонда за мањине расписан је 27.03.2023.г., дакле прије скоро шест мјесеци. Одлука о расподели средстава за финансирање пројеката за подршку активностима, објављена је 03.07.2023.г., дакле прије два и по мјесеца. Рок за жалбу на ову одлуку био је 15 дана од дана доношења одлуке, а о жалбама се до дан данас није расправљало"- казао је Вулић, истичући да Управни одбор Фонда за мањине ни до дан данас није комплетиран.

Звонимир Дековић, предсједник Хрватског савјета Црне Горе је казао да се директор Фонда за остваривање мањинских права оглушио о све захтјеве, потпуно свјестан противправну Одлуку, као и да сада правним насиљем покушава да пребаци кривицу на дио Управног одбора који га подржава.

"Након потписивања Одлуке о расподели средстава од стране директора Дацића, уложено је неколико жалби. По закону је обавеза Фонда је да у року од 15 дана одговори на жалбе, што Фонд није урадио ни након два мјесеца из разлога што дио УО не жели да доноси одлуке на овакав срамни конкурс који је потписао директор Дацић. На овом конкурсу се тражило од апликаната да доставе документацију у три примјерка што је протизаконито. Основано сумњамо за кад су већ достављене двије потврде да је дса трећом неко манипулисао. Такође, ове године једна чланица УО је расписала конкурс и уједно учествовала са два пројекта и добила 33, 500 евра, односно десет пута више него хрватски народ у Црној Гори. Дакле, Српски, Муслимански и Хрватски савет, односно, три народа у овој расподели су добили око 40. 000 евра, а остали огроман дио од 1.410. 000 еура је припао једној задједници", казао је Дековић.

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић је истакао да се Српски национални савјет Црне Горе са овим проблемом суочава већ више од пет година, односно, од када су пројекти српских организација потпуно изопштени.

"Разлог томе је узурпација Бошњачке странке када је у питању одлучивање у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права. То ми у Српском националном савету доживљавамо, најблаже речено као некоректност и непријатељски однос ове странке према нашој националној заједници, и немогућности да ми, кроз овај фонд, чувамо свој српски национални идентитет. Од двадесетак запослених само је једна особа хрватске националности, све друго су Бошњаци.

Њихов директор се искључиво бира из редова Бошњачке странке и у свим овим мандатима били су представници ове странке. У комисији за вредновање пројеката од седам чланова, њих шест су представници Бошњачке странке, наше извјештаје које подносимо на основу аплицирања пројеката потписују све Бошњаци, или што каже стара изрека „Кадија те тужи, кадија те суди“.

Прошле године је поништен конкурс Фонда за заштиту и остваривање мањинских права из разлога што су њихове службе отварали запечаћене коверте које нису смјели да отварају. Препознате српске организације које годинама раде на очувању идентитета српског народа у Црној Гори, ове године су од 1.410.000 евра, добили 16.500 евра. Дакле, сва та средства добијају људи и организације Бошњачке странке, што се лако да провјерити и они то користе у своје политичке сврхе. То су радили у претходних 4-5 година када су у питању српске организације, а сада су то, као што видимо, проширили и на друге националне савете" - казао је, између осталог, Вуксановић.

Агрон Душај из Националног вијећа Албанаца каже, да без обзира што су Албанци добили неких 100.000 евра, остале мањине нешто мање од 40 000 евра, то значи да су четири мањине добиле 140.000 еура што је око 10 одсто укупних средстава.

"То је нереално и мизерно, а да остатак добије једна националне мањина. Не могу да схватим како дозвољавају себи овакав луксуз, да сами себи додјељују 90 одсто средстава. Оваква расподела вуче на неку тензију, није добро размишљано када је новац подијељен на овакав начин. Предлажемо да се средства врате у Буџет Црне Горе, или да држава исфинансира и све остале пројекте да би сви били задовољни" - казао је Душај.

Због наведених чињеница, које представљају само мањи дио неправилности које смо до сада утврдили, сматрамо да поништење незаконитог и расписивање законитог Јавног конкурса представља једино до краја легитимно и правично правно средство за решавање овог проблем, поручено је са конференције.

www.s-medijicg.com 

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо