Ћирилица Latinica
03.11.2021.
Политика

Петковић: ЗСО исто што и Дејтонски споразум за Србе у БиХ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Заједница српских општина за Србе на Косову и Метохији има исти значај као што Дејтонски споразум има за Србе у Босни и Херцеговини и да зато данас чујемо Аљбина Куртија како отворено напада и Србе преко Дрине.

"Његове поруке да на Косову и Метохији неће дозволити тзв. боснизацију односно формирање Заједнице српских општина не могу се другачије схватити него као отворена претња српском народу у покрајини, као и Куртијево нескривено ниподаштавање дијалога Београда и Приштине“, навео је у саопштењу Петковић.

Поставио је питање - којим то средствима Курти планира да спречи формирање ЗСО? – када је познато да му дијалог није јача страна, али и да не преза од милитаризације Косова и Метохије, једностраних насилних акција и употребе тешког наоружања и муниције према голоруким Србима, те да је јасно шта Курти мисли.

"Ову најновију и веома опасну Куртијеву претњу пажљиво треба да прочита и Европска унија коју молимо да реагује, јер је управо ЕУ посредник у дијалогу и гарант спровођења потписаних споразума. Бриселски споразум није шведски сто са кога свако може да узме шта му одговара, већ документ обавезујући за обе стране, али и ЕУ“, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Нагласио је да је због тога важно што ће на првој следећој рунди дијалога у Бриселу главна тема бити управо формирање ЗСО, како се обавезала и ЕУ обавезала у последњем саопштењу по питању дијалога.

"Заједница српских општина насушна је потреба Срба на Косову и Метохији и то онако како је и договорено - са пуним извршним овлашћењима јер је она гарант колективних права српског народа и механизам за заштиту и сваки други развој Срба у покрајини и зато од њеног формирања никада нећемо одустати. Без ЗСО данас, ми имамо повећан број етнички мотивисаних инцидената чије су мете Срби на простору Косова и Метохије, чија се права свакодневно газе, мете су физичких напада, угрожава им се имовина и егзистенција у целини“, навео је Петковић.

Подвукао је да то што Курти говори како се Заједницом српских општина ствара "држава у држави", само показује колики је Курти противник дијалога, али и колико је Бриселски споразум постигнут 2013. у интересу српског народа на КиМ.

"Што је већи отпор Приштине према формирању ЗСО, то је већа потреба да она буде формирана, јер другачије не може бити“, порука је шефа Канцеларије за КиМ.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо