Ћирилица Latinica
01.04.2022.
Политика

Изборна ћутња не важи за друштвене мреже

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Грађани имају 48 сати да на миру саберу утиске, одлуче коме највише верују и који ће број заокружити на парламентарним, председничким, београдским и локалним изборима 3. априла.

Од овог гласања први пут се, као резултат међустраначких дијалога о побољшању изборних услова, ћутња односи и на портале, али не и на друштвене мреже, па ће се кампања вероватно преселити тамо.Забрањени су јавни страначки скупови, објављивање процена изборних резултата, слање порука бирачима и постављање пропагандног материјала на удаљености од 50 метара од бирачког места.

- Забрањено је 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места да се у медијима и на јавним скуповима објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима за народне посланике и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе. Под медијем се у смислу овог закона подразумевају дневне и периодичне новине, сервис новинске агенције, радио-програм и телевизијски програм и електронска издања тих медија, као и самостална електронска издања (уређивачки обликоване интернет-странице или интернет-портали), а који су регистровани у Регистру медија, у складу са законом.
Како је рекао Бојан Клачар из ЦеСИД, немогуће је контролисати кампању на друштвеним мрежама и она се овде не може избећи:

- Ипак, законодавац је сада врло експлицитно навео да тишина, осим традиционалних медија, мора да се поштује на веб презентацијама и порталима свих медија у Србији.

Иначе, државе различито уређују тишину. На пример, у Хрватској и Русији, као и Босни и Херцеговини и Бугарској траје 24 сата, а у Словачкој седам дана. У Румунији и Црној Гори је као код нас. Мађари, Италијани и Македонци "ћуте" само у дану за гласање. А у Великој Британији, Белгији, Холандији, Швајцарској, политичари убеђују гласаче до последњег тренутка јер тишина не постоји.

За кршење изборне тишине казне су од 10.000 до 600.000 динара. Током међустраначког дијалога било је идеја да се ћутња укине, али ово решење није наишло на сагласност свих.

ЗАБРАНА ФУНКЦИОНЕРИМА
У СРБИЈИ је ове године промењен Закон о електронским медијима, којим се забрањује функционерска кампања. Тако државни функционери који су на листама својих партија нису смели да од 24. марта учествују у отварању инфраструктурних објеката или почетку радова.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо