Ћирилица Latinica
03.11.2021.
Политика

Даље руке од Валача

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгана Зечевић ("НОВОСТИ")

************

ВЕЋ више од 20 година навикли смо да живимо у неизвесности, али се сада, ипак, осећамо нелагодно. Није свеједно када косовски специјалци прете и звецкају оружјем.
Ако заузму Валач, нека нас одавде све протерају. Поготову што су у недавној акцији у Звечану пуцали насумично на људе, упадали у дворишта, бацали сузавац, шок-бомбе... Ако има правде, недопустиво би било да РОСУ заузме трафостаницу "Валач" саграђену још 1954. године. Јер, нити су је косовски Албанци градили нити нас они снабдевају струјом! Па, зашто би и како да је заузму? Уколико се то догоди могу слободно да нас све одавде протерају.

Овим речима нас је дочекао Милија Милојевић (72) из Житковца, надомак Звечана, чија се кућа налази одмах изнад трафостанице "Валач", оне која струјом снабдева око 85 осто домаћинстава на северу Косова и Метохије, стратешки важне за опстанак Срба у овом делу јужне покрајине, а о којој се у широј јавности много говори после најава да припадници тзв. специјалне косовске полиције РОСУ планирају њено заузимање. Због тога мештани овог, највећег села у општини Звечан непрекидно стрепе и углавном не желе да говоре за медије баш као ни обезбеђење овог разводног постројења, ниједан од радника трафостанице. Иза металне закључане капије кажу нам да не желе да говоре јавно и љубазно нас моле да их не сликамо.

"Пре пола сата обишли су нас припадници Кфора са неколико џипова и сугерисали нам да не дајемо изјаве" - каже један од тројице младића из обезбеђења трафостанице која се простире на око пола хектара.


Његов колега додаје да су и од својих надлежних добили наређење да не дају изјаве поготову што их последњих дана обилазе многобројне новинарске екипе.

"Малопре је ово место надлетао и хеликоптер Кфора, али се не бојимо. Само стрепимо да Кфор и Еулекс, који џиповима сваког дана обилазе наше село и трафостаницу, не долазе у извидницу и преносе косовској полицији све што виде, мада желим да верујем да то чине како би осигурали нашу али и безбедност читавог севера Космета. То им је, ваљда, дужност и обавеза. Ипак, ја сам своју децу припремио за могући упад РОСУ. Све сам им рекао шта могу да очекују и како да се понашају. Није то свеједно кад у дечјим очима видите страх, али другачије не може. Такав нам је живот" - рекао нам је мештанин Житковца којег смо срели на улици поред трафостанице.

Александар Млађовић (25), који ради у оближњој радионици намештаја, не скрива стрепњу да покушаја заузимања "Валача" може бити, али каже:

"Не плашим се упада косовских специјалаца. Доста нам је више страха" - истиче он.

Стефан Млађовић, Александров колега и рођак, не скрива пак да страхује једино од могућности да им косовске власти не прекину испоруку струје која се овде допрема из централне Србије, из Новог Пазара. Тиме би им каже онемогућили живот и посао.

"Искрено речено, довољно би било да нам искључе струју неколико дана и да нас тотално паралишу"- вели Стефан.

Самовољни, једнострани поступци

ПОЛИТИЧКИ представници Срба са Косова и Метохије опомињу да би заузимање трафостанице "Валач" од стране тзв. специјалне косовске полиције значило ново насиље над Србима али и да би им онемогућило живот. То би, како су нам рекли многобројни саговорници, значило самовољну и једнострану акцију Приштине, чије насиље, међународна заједница, по правилу толерише.

Газиводе

ОСИМ из централне Србије, из Новог Пазара, у трафостаницу "Валач" струја стиже и из ХЕ "Газиводе" удаљене тридесетак километара. Ова хидроцентрала, наиме, допуњује систем у случају прекида у снабдевању.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо