Ћирилица Latinica
16.11.2019.
Политика

Српска листа: Меркелова тражи да испоштује воља српског народа на КиМ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Делегација Српске листе коју су чинили председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и члан председништва Братислав Николић се најпре у Бундестагу састала са више посланика, да би након тога разговарали са Матиасом Лутенбергом, саветником Ангеле Меркел, наведено је у саопштењу те политичке партије.

Саговорници су политичким представницима Срба са Косова честитали победу Српске листе на изборима и изразили очекивање да ће убрзо након формирања нове Владе у Приштини доћи до одлука које ће допринети наставку дијалога Београда и Приштине.

Како саопштавају из Српске листе, Матиас Лутенберг је недвосмислено истакао да су очекивања канцеларке Ангеле Меркел таква да се уз пуно поштовање законских оквира поштује изборна воља свих грађана и свих заједница и да управо Влада треба да ради у интересу свих грађана, и већинског и невећинских народа.

Делегација Српске листе је указала на то да је пуно поштовање демократске воље српског народа важно, да саме позиције у Влади нису приоритет посебно не у условима када победник избора у оквиру албанске заједнице константно покушава да деградира Српску листу и њене представнике својим ставом да ће разговарати само са оним Србима које он сматра релевантним.

Такође председник Српске листе Горан Ракић је нагласио да одбијање разговора са јединим легално и легитимно изабраним представницима Срба са Косова, недостатак поштовања права Срба и оштра реторика појединих албанских лидера не доприноси стабилности и додатно јача неповерење међу народима на Космету.

Другог дана посете Берлину политички представници Срба са Косова разговарали су у Министарству спољних послова Немачке са специјалном изасланицом и директорком Одељења овог министарства за југоисточну Европу Сузаном Шутц.

Уз оцену да је неопходно радити на процесима који ће допринети стабилности и развоју економије, на састанку је закључено да је потребно да сви дају свој допринос тим циљевима.

Како наводе из Српске листе, и на овом састанку је поновљено да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу.

Представници Српске листе су у том смислу истакли да је политичка храброст и одлучност коју показује председник Србије Александар Вучић нешто што је потребно да постоји и код албанских политичара како би се омогућило решавање проблема између Срба и Албанаца, односно Београда и Приштине.

Састанком који је трајао око сат времена а који је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић имао са специјалним изаслаником председника САД-а Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине и амбасадором САД у Берлину Ричардом Гренелом, завршена је дводневна посета делегације Српске листе Берлину.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо