Ћирилица Latinica
04.11.2019.
Политика

Председник Србије данас са Палмером: Узалуд притисци, тзв. Косово не признајемо

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Српски председник Александар Вучић састаће се данас у Београду са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, јавља Танјуг.

Биће то прилика, како се наводи, да се разјасне позиције обе стране по питањима фокусираним у две речи, на које су приштински медији свели поруке америчког званичника који је посетио Приштину: "признање" и "санкције".

Прву - признање - навео је, како су известили медији на албанском језику, као услов без којег Србија никада неће ући у Европску унију, мада је у цитату његове изјаве била формулација - "без решења проблема са Косовом".

Од Приштине се, према ономе што је из разговора Палмера са тамошњим политичарима доспело у јавност, не очекује нешто посебно, осим што САД, како је рекао, "подстичу нову косовску владу да ојача план дијалога са Србијом"...шта год то значило.

Између тога, Палмер је споменуо "санкције", нешто што се одавно није чуло, бар не јавно и експлицитно:

„Набавка руског наоружања од стране Србије представља ризик за увођење санкције и ми се надамо да ће наши српски партнери бити пажљиви по питању било какве трансакције те врсте", нагласио је Палмер у интервјуу за македонску телевизију Алсат М.

Даље Тањуг подсећа, да је када је реч о условљавању Србије чланством у ЕУ, Вучић казао да је с великом пажњом пратио све изјаве Палмера и да зна да је реч о врхунском професионалцу, који свој посао обавља директно у складу са политиком Стејт департмента и САД.

Ипак, каже, изненадила га је чињеница да је Палмер и у Приштини и Скопљу говорио суштински само о обавезама Београда, а ниједном није поменуо обавезе Приштине.

"Ако је све тако као што је рекао Метју Палмер, и то на Косову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис, питам се о чему онда да преговарамо. О томе у ком тренутку да признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсећа на неку шалу", рекао је председник Србије.

У сваком случају, рекао је, биће спремни на разговоре и за постизање компромисних решења, али на понижење Србије никада неће пристати.

Навео је да ће и он и Ана Брнабић у кратком року имати сусрете и са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом.

На Палмерово упозорење или "лагану" претњу санкцијама, додаје се, због руског С 400, Вучић је казао:

"Нисмо набавили С 400, а за све друго сви они одавно знају и не мислим да представља било какав проблем", али је додао да и то говори како нас третирају., те да постоје различити аршини.

"Ми ћемо водити рачуна свакако, јер не бих желео да на било који начин било ко у Србији буде изложен санкцијама које ће нам уводити најјача светска сила. Без обзира што би оне биле потпуно неоправдане и неправедне", истакао је Вучић.

У сваком случају са америчким званичником очекује отворен и искрен разговор у, истиче, важном тренутку за Србију.

Палмер је уочи доласка у Београд, после Скопља и Приштине, рекао и да се Косово не може изоставити из трајног решења на Балкану, и да решавање "односа Косова и Србије" остаје стратешки приоритет САД.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо