Ћирилица Latinica
16.11.2023.
Политика

Петковић: Српски експертски тим у Бриселу радио на Нацрту статута ЗСО

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је главна тема разговора делегације Београда са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и његовим тимом у Бриселу био нацрт статута Заједнице српских општина, који, како је поручио, треба да представља кичму ЗСО и мора да буде у складу са споразумима из 2013. и 2015. године.

Петковић је пренео да је делегација Београда у Брисел дошла са чак 18 ескперата из различитих области, које су биле данас на дневном реду, што говори о озбиљности и одговорности у процесу дијалога са Приштином.

"На дневном реду је био нацрт статута ЗСО, као први конкретан корак у правцу формирања ЗСО, коју српски народ на КиМ ишчекује већ више од 10 година. Разговори ће се наставити“, рекао је Петковић новинарима.

Захвалио је свим експертима који су, каже, врло аргументовано и јасно говорили о свим аспектима нацрта статута, посебно у делу који се односи на извшне надлежнсоти ЗСО - просторно планирање, здравство, образовање, економски развој и, као посебно важно – да ЗСО финансира Београд.

Петковић је додао да су на дневном реду била и друга важна питања, попут енергетике и питања несталих, у којем очекује одређени напредак.

"Разговарали смо са тимом Мирослава Лајчака, али разговоре су водили и наши експерти са експертима ЕУ, на све теме које су данас биле на агенди. Очекујем да наставимо разговоре у наредном периоду, зато што је статут ЗСО изузетно важан документ и водимо рачуна о сваком слову, јер он треба да представља саму кичму Заједнице спрских општина и све мора бити у складу са споразумима из 2013. и 2015. који се бави формирањем ЗСО“, нагласио је Петковић.

Навео је и да се након више од пет сати разговора у Бриселу, у Београд враћа са уверењем да се једино кроз дијалог и компромисна решења може напредовати даље у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

Поручио је и да је Београд посвећена страна.

"Апсолутно смо посвећени миру и стабилности. Зато је ванжно да кроз преговоре пронађемо решења која ће омогућити бољи живот Србима на Косову и Метохији“, рекао је Петковић.

Он је навео и да је током разговора поново указао на тежину ситуације са којом се суочава српски народ и северно и јужно од Ибра, о свим ескалаторним потезима Аљбина Куртија, којим се доводе у питање основна људска права, пре свега, право на живот Срба на Косову.

"Истакао сам и важност одржавања српских избора на КиМ заказаних за 17. децембар, као и по ко зна који пут да је неодржива ситуација коју имамо на северу КиМ да нелегални албански градоначелници воде четири српске општине", рекао је Петковић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо