Ћирилица Latinica
29.01.2024.
Политика

Паника у Приштини: Три године без нових признања лажне државе, а све више повлачења одлука о признању

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Нова признања  тзв. Косова нису забележена три године, наводи Радио Слободна Европа (РСЕ) на албанском језику, испитујући да ли је дошло до промене става код пет чланица ЕУ које нису признале Косово и да ли визна либерализација може да утиче на тај процес.
Из Словачке наводе за РСЕ да став у вези са том темом нису променили, односно да неће признати независност тзв. Косова, док из Румуније поручују да Косово треба прво да реши проблеме са матицом Србијом.

"У потпуности и активно подржавамо дијалог уз посредовање ЕУ као главни канал за ефикасну и свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине", наведено је у одговору за РСЕ из Министарства спољних послова у Букурешту.

Шпанија је услед визне либерализације за Косово признала косовске пасоше, али су власти те земље објасниле за РСЕ да то не значи признање Косова, док на исти упит преостале две чланице ЕУ које не признају Косово - Кипар и Грчка, нису одговориле.

Алехандро Естесо Перез, аналитичар и истраживач балканских политика и проширења ЕУ, каже за РСЕ да се либерализацијом виза за грађане Косова "нешто може померити".

"Власници косовских пасоша моћи ће да путују без виза у већину земаља ЕУ и то ће утицати на међуљудске везе и везе између Косова и земаља које нису чланице ЕУ, посебно на друштвеном и културном нивоу", сматра Перез.

Према његовим речима, визна либерализација је добра полазна основа да се направи корак даље и да се "јачају или, у неким случајевима, успостављају билатерални дипломатски односи".

Аднан Ћеримагић, аналитичар Иницијативе за европску стабилност, каже за РСЕ да Косово прво треба да се фокусира на чланство у Савету Европе, Натоу и Европској унији, а затим да уз помоћ савезника убеди земље да га признају као независно.

"На овај начин ће Косово и партнери Косова у Савету Европе, у Европској унији, али и у Натоу имати више могућности да унапреде признање Косова“, каже Ћеримагић, преносио Косово онлајн.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо