Ћирилица Latinica
04.11.2019.
Политика

Палмер: Нисам рекао да Србија мора да призна Косово* да би ушла у ЕУ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, најпре у "четири ока", а састанак је потом настављен у проширеном саставу.

Палмер је на састанку, како се сазнаје, рекао да је нетачно да је изјавио недавно у Приштини да Србија не може у ЕУ без признања Косова*.

У цитату његове изјаве, како је казао, наводи се, прецизности ради, да Србија не може у ЕУ без решеног проблема са Косовом*.

-Задовољан сам разговором с Палмером, јер смо размотрили сва спорна питања, одлучни да проналазимо решења која би омогућила боље билатералне односе Србије и САД и конструктиван приступ и покушај у односима с Приштином да се вратимо дијалогу, поручио је председник Александар Вучић после састанка са америчким званичником.

-Верујем да ћемо за два, три месеца имати створене услове за наставак дијалога, од којег ми очекујемо да води компромисном решењу, рекао је председник. Ми да улазимо у сукобе са Америком - нећемо, и не пада ми напамет да водим такву политику - поручио је Вучић.

„Србија је спремна за компромисе и неће бити спремна за сопствено понижавање и ниподаштавање свог народа на КиМ, као и целе државе", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Никада, нагласио је Вучић, нисмо истицали било какве екстремне, радикалне захтеве, нисмо тражили унапред оно што нико други не може да прихвати, увек смо говорили о компромису.

"Исто тако, они који мисле да Србију унизе, а ово није диркетно обраћање Палмеру, и мисле да је могуће Србију притиснути и натерати на нешто што није у њеним интересима, то није могуће", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је добро увек отворено говорити о свим темама, јер је то начин да се нађе решење.

„Ми смо данас имали најпре разговор у четири ока, па са делегацијама. Ти разговори су били отворени, искрени и, да будем поштен према целокупној нашој јавности, задовољан сам и садржајем. Задовољан што смо размотрили сва наша спорна питања, све разлике које постоје између нас и рекао бих одлучни да проналазимо решења у будућности која би значила и боље билатералне односе између САД као најмоћније силе света и наше Србије, рекао бих и један конструктиван приступ и покушај да се у односима са Приштином што пре вратимо дијалогу", рекао је он.

 

Према његовим речима, размотрена је и економска сарадња и трговинска размена две земље, која је боља и све успешнија, додајући да све већи број америчких компанија улаже у Србију и истовремено реинвестира и отвара нова радна места.

Што се КиМ тиче, додаје да је познато да су наши ставови различити и да је САД признала независност Косова, а Србија има потпуно другачије становиште.

 

ПОЗИВ ТРАМПУ

Вучић је истакао да је важна ствар за Србију интензивирање односа са САД, те додао да би искористио ову прилику да још једном позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију. „Ниједан председник САД од 1980 године, од последње посете Џимија Картера, није био у Србији. Верујем да би то био снажан импулс нашим односима. Трамп би на лицу места могао најбоље да процени ситуацију у Србији и у региону", указао је он.

„Захвалан сам Палмеру што је спреман да чује шта мислимо и данас и сваки пут раније. Ценимо подршку САД нашем европском путу. То је од великог значаја. О свим питањима која су спорна, која понекад умеју да заболе сваког у Србији отворено сам говорио са Палмером. Не волим да говорим о свему јавно, не што кријем нешто, већ зато што пристојност налаже како да дочекате госта. Морате да се понашате на дипломатски начин..", рекао је Вучић и објаснио:

"Као што је Палмер мени рекао оно шта се САД не свиђа у српској политици. Он је мени одговорио, ја сам њему одговорио. Мислим да смо многе ствари разјаснили", истакао је он.

Посебно се захвалио Палмеру на томе што је данас на свој ревер окачио Наталијину рамонду, подсећајући да је прадеда његове супруге био на Солунском фронту, а овај чин сведочи о савезништву у Првом светском рату и свему оном што смо заједно добро радили.

„Захвалан сам САД и на томе што подржавају нашу иницијативу за сарадњу између балканских земаља и ми ћемо то у Охриду да наставимо", додао је Вучић.

Рекао је да тренутно усаглашава са премијерима Северне Македоније и Албаније детаље састанка.

„Хвала САД јер су отворено подржале ту идеју, која се заснива на слободи кретања робе, људи, капитала и услга", закључио је он.

 

ПАЛМЕР: ЈЕСТЕ ВАЖНО ДА СЕ ПОШТУЈУ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА НА КИМ

Амерички званичник Метју Палмер изјавио је у Београду, после разговора са председником Србије Александром Вучић, да је јасно да је Српска листа на изборима добила подршку велике већина Срба на КиМ и право да буду представљени у влади, као и да је важно да се поштују резултати демократских избора.

Палмер је тако одговорио на питање новинара за Вучића и Палмера како коментаришу то што је Аљбин Курти рекао да ће у владу тзв. Косова позвати и Србе који нису са Српске листе и не представљају Србе и са којима се састао Палмер у Приштини и како коментаришу то што је САД већ дозоволила Приштини да раније прекриши свој устав формирањем војске Косова, те да би ово био други пример кршења устава.

"Мислим да постоји простор на Косову да се многи различити гласови чују и по нашем мишљењу је важно да се поштују резултати демократских избора", рекао је Палмер.

Истакао је да је јасно да је Српска листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и да они имају право да буду у влади представљени. Палмер каже да је нашироко разговарао са лидерима на Косову и Куртијем о томе.

"Важно је да косовски Срби имају прилику да се изразе не само у јавности, већ и кроз политички процес", нагласио је Палмер.

Изасланик САД за Балкан Метју Палмер се после састанка са председником Александром Вучићем медијима обратио на српском језику.

Палмер је, како су известили приштински медији, пре неколико дана у Приштини поручио да Србија никада неће ући у Европску унију ако не призна независност Косова, како су известили медији на албанском језику, док је у цитату његове изјаве била формулација - "без решења проблема са Косовом".

 Пре састанка, Вучић је прокоментарисао да се говори само о томе шта Србија треба да уради, али да се у потпуности занемарује шта је Приштина дужна да учини по питању дијалога.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо