Ћирилица Latinica
15.04.2020.
Политика

Марко Ковачевић (НСД): Херој Пеђа Леовац данас брани границу издржљивости наших срца

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

На јучерашњи дан, 14. априла 1999. године, у рејону карауле Кошаре, крај граничног камена Ц-4, погинуо је потпоручник Предраг Пеђа Леовац.

Овај рођени Пљевљак, остаће упамћен као један од најзнаменитијих јунака епске битке за Кошаре и генерално, рата на Косову 1998/1999. године.

Портал ИН4С подсетио је да је овај бесмртни херој био  омиљени друг, саборац, старјешина. О његовом чојству и јунаштву се и данас увелико прича. Памтиће се Пеђин повртак на Косово и Метохију након рањавања, када се, иако недовољно опорављен након што му је гелер мине нанио тешке повреде у пределу вилице на Свету Петку (27. октобра 1998. године), вратио међу своју војску. Такође, памтиће се и његов однос према својој пушци – по коју је пошао усред минског поља, изашао са њом, више пута је очистио и наставио бој.

О каквој се несвакидашњој личности радило, можда  најбоље говори чињеница да му је, након погибије, војска подигла спомен обeлежје у тренутку док рат још увек траје. Наиме, у рејону карауле Ћафа Прушит, његови ратни другови су обележили један извор са којег је Пеђа често пио воду и именовали га управо по њему.

Пеђа Леовац је био и активни спортиста: трчао је Београдски полумаратон и маратон, био је мајстор реалног аикида и један од омиљених ученика покојног Љубе Врачаревића – оснивача реалног аикида и мајстора Соке 10. дан, генерала руске армије и човека који је обучавао велики број војних и полицијских специјалних јединица, као и личну гарду многих истакнутих личности и државника.

Из Културног центра „Предраг Пеђа Леовац“ – организације која је основана њему у част, а која се бави хуманитарним радом и организовањем културних активности, су саопштили да су за разлику од претходних година, када су гроб овог честитог српског витеза 14. априла, уз породицу, посећивали и његови пријатељи са Војне академије, ратни другови, школски другови, комшије, родбина и чланови Културног центра, свећу запалили његови родитељи, због познате опште ситуације. С друге стране, за покој Пеђине, чланови Културног центра су запалили у Цркви Свете Петке.

Међутим, како кажу из ове организације, колективна посета гробном мјесту Пеђе Леовца биће организована на Видовдан – када ће, надају се, бити укинуте превентивне мјере званичне Црне Горе, али и осталих држава, и када ће границе поново бити отворене за све Пеђине пријатеље и родбину.

Наш витез са вечне страже на Кошарама

Бираним речима на 21. годишњицу погибије Пеђе Леовца осврнуо се и Марко Ковачевић, портпарол Нове српске демократије, највеће странке из политичког савеза Демократски фронт.

"Данас је 21. година од јуначке погибије Предрага Пеђе Леовца из Пљеваља на граничној линији С- 4 рејона Кошаре, у јужној Србији, на Косову и Метохији. У нашој политичкој свакодневици често се врше притисци да одустанемо од наших темељних вредности. Знају ти притисци да буду јаки а они који их врше знају да буду упорни. Знају понекад и да доведу до тога да наше јавно мњење већински под њима и попусти. Али Пеђа и његови другови који су положили животе бранећи нашу свету земљу остали су ту као дио наше савести. И непрестано опомињу.

Вечна стража са Кошара предвођена Пеђом брани сада границе издржљивости наших срца, мисли и воље. Скреће од нас бруку и издају. Брани нас да останемо људи онда када нам душу нападају тражећи да се одрекнемо свете српске земље. Не дају нас нашој слабости. Хвала им заувијек" - поручио је Ковачевић.

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо