Ћирилица Latinica
12.11.2023.
Политика

Кривотворењем стања би да лажну државу угурају у Савет Европе

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Известилац за јужну српску покрајину у Парламентарној скупштини Савета Европе Дора Бакојани након што је боравила на Косову сачиниће извештај који ће бити основа за наставак процеса одлучивања о захтеву Косова да се учлани у Савет Европе, а научни саветник у Институту за европске студије Слободан Зечевић указује да уколико у извештају буде приказана реална слика са терена, онда неће моћи да послужи као додатни аргумент за чланство Косова у тој европској институцији.

Зечевић за Косово онлајн каже да уколико извештај буде повољан, онда може да "погура Косово ка чланству у Савету Европе", али да повољан може да буде само уколико буде приказана лажна слика са терена.

 "Ако буде приказана лажна слика према којој националне мањине живе потпуно нормално, према којој Српска православна црква није под притиском, да се не покушава присвајање имовине СПЦ у историјском смислу, а и у физичком јер је један део земљишта који припада Цркви узурпиран, онда може да буде позитиван", додао је Зечевић.

Истиче да је проблем што се често у односу према проблему Косова полази од фиктивних ставова, а не од реалности на терену.

У том смислу указује да је реалност на терену тотално другачија од онога што се може видети у резолуцијама Европског парламента или у неким извештајима западних посредника и известилаца.

"То је потпуно друга реалност. Ако направе извештај на бази неке фиктивне реалности рећи ће да је све у реду, одлично, Курти је шампион демократије, СПЦ није угрожена, као ни српски народ, све је у реду. Уколико буду направили објективан извештај, видеће да ту постоји много проблема пре свега везаних за Заједницу српских општина", наводи Зечевић.

Он указује да је ЗСО основни предуслов да би Срби остали на простору Косова.

"То је основни услов, мада мислим да чак ни он није довољан, али мислим да је основни предуслов да би Срби остали на том простору", закључује Зечевић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо