Ћирилица Latinica
08.11.2023.
Политика

Краснићи: Нема иницијативе за смену градоначелника на северу

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Такозвани косовски министар администрације локалне самоуправе, Ељберт Краснићи, поновио је још једном да још увек није покренута грађанска иницијатива за смену градоначелника у општинама на северу покрајине. Он је уједно оценио и да председници општина Звечан и Зубин Поток, не могу да одговоре на захтеве грађана, с обзиром на то да своје дужности не обављају из зграда општина.

Он је казао да министарство којим руководи, до сада није добило информације о евентуалном сакупљању потписа за смену градоначелника у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

Уједно је подржао актуелне председнике општина на Северу да заврше свој четврогодишњи мандат.

„До сада нисмо добили информацију да се група грађана организовала и почела да прикупља потписе за смену председника општина. Оно што је важно јесте да градоначелници раде и ми као Влада им стално пружамо подршку да испуне свој мандат. Овде треба поменути потписивање споразума између председника општине Лепосавиц́ и Агенције за цивилну регистрацију, да ова агенција у оквиру ове општине има свој простор за цивилну регистрацију“, рекао је Краснићи на конференцији за медије након данашњег састанка косовске владе, преноси РТК2.

Ипак, каже да сумња да градоначелници Зубиног Потока и Звечана, који долазе из странке ПДК, Измир Зећири и Иљир Пеци, могу да одговоре на захтеве грађана.

Сумња због тога што, како наводи, ови председници општина своје дужности не обављају из општинских зграда, већ из алтернативних центара.

„На Косовуима 34 градоначелника и сваки од њих је посебан и не могу да причам о њима, али део градоначелника на северу земље је посебан. Већ имамо два градоначелника који настављају своје свакодневне активности из својих канцеларија и још двојицу који раде из алтернативних центара, а као министар, сумњам да могу да одговоре на захтеве грађана“, рекао је Краснићи, преноси Коха.

Са друге стране, тврди да су градоначелници Лепосавића и Северне Митровице, Љуљзим Хетеми и Ерден Атић, који долазе из покрета Самоопредељење, активни када су у питању потребе грађана.

„Први пут имају градоначелника који је заинтересован да подржи грађане, а не криминалне групе Српске листе тако да су градоначелник Лепосавића и Северне Митровице стално на дежурству и ангажују се на разним пројектима, како кроз средства Министарства, тако и из сопствених средстава општине“, казао је Краснићи, преноси Коха.

Да још увек нема иницијативе за смену градоначелника на Северу, Краснићи је казао и средином прошлог месеца.

Косовски високи званичници више пута су понављали да је управо ова петиција један од начина на који би нови избори могли да се реализују.

Административно упутство за смену градоначелника на Северу Косова, покренуло је крајем августа косовско министарство администрације локалне самоуправе.

У њему је прецизирано да су потребни потписи најмање 20 одсто бирача како би се организовало гласање за разрешење актуелних албанских градоначелника.

Израда овог упутства завршена је у јеку кризе на Северу Косова.

Приштина је 10. јула постигла договор са ЕУ за смањење тензија, који осим повлачења дела полиције из општинских зграда, укључује одржавање нових избора у четири општине на Северу.

Ове четири општине тренутно воде албански градоначелници, победом на априлским изборима на којима Срби нису учествовали.

Изборе још од 3. јуна од Приштине тражи Европска унија, а од Београда да утиче на то да Срби на њима учествују без предуслова.

Управо је званични Београд, односно председник Србије, Александар Вучић, 12. октобра упутио молбу Србима са Севера да на изборима учествују.

Иако услови које је Српска листа поставила за учествовање на овим изборима нису испуњени, укључујући формирање ЗСО и повлачење специјалне јединице тзв. Косовске полиције са Севера, ова странка је дан касније усвојила молбу председника, те поручила Приштини да исте распише у „најкраћем року“, пише портал "Коссев".

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо