Ћирилица Latinica
13.05.2020.
Политика

Краснићи: И Русија се веома пита за Косово

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Коментаришући евентуално укључивање и мешање Русије у дијалог Приштине и Београда, и Србије, политички аналитичар Миљазим Краснићи наводи за Косово Онлајн да је званична Москва на неки начин увек била присутна у разговорима између српских и албанских политичара.

“Била је присутна на Париској конференцији, у Рамбујеу, током разговора у Бечу. Нисам компетентан ни вољан да говорим о томе, али је немогуће наћи решење према коме би Косово могло да постане члан УН, а да Русија то не прихвата. Тако да, како ће се то дипломатски упаковати заиста не знам али знам да је немогуће питање Косова и Србије решити без широког концензуса великих сила”, оцењује Краснићи.

Краснићи истиче да САД треба да ускладе политику са Европском унијом када је у питању дијалог између Приштине и Београда и указује да су последње изјаве високих званичника ЕУ о решењу односа Србије и Косова биле контрадикторне.

Високи представник за спољну политику Уније Ђузеп Борељ изјавио је недавно да ЕУ не би требала да има ништа против онога о чему се договоре Београд и Приштина па ни ако то значи корекцију граница, док је представник ЕУ за преговоре Мирослав Лајчак нагласио да се питање граница неће наћи на дневном реду састанака.

Професор Краснићи наводи да је ЕУ у начелу изнела став да неће имати ништа против корекције граница уколико се две стране договоре али подвлачи да Косово и Србија не могу да постигну споразум без медијатора.

“Мислим да је то било нека врста спиновања и пропаганде јер сви знамо да се померање граница у бившој СФРЈ завршило трагично. Тако је почела трагедија бивше Југославије и то није начин да се реши проблем Косова и Србије”, наводи Краснићи.

Према његовој оцени, најбољи начин да се реши спор између Приштине и Београда је да се постигне свеобухватни договор који би отворио пут чланства у ЕУ.

“Европска унија има капацитете да реши овај проблем али на жалост нема јасну вољу за то. Јер када би се тај процес отворио у ЕУ ја мислим да би врло лако могло да се нађе решење око граница по европским начелима”, наводи Краснићи.

По његовој оцени, може се рећи да је политика актуелне америчке администрације према Косову није више кохерентна као што је била. "То је почело са Бараком Обамом који се није пуно бавио Западним Балканом због других криза”, наводи Краснићи за Косово Онлајн и напомиње да би таква ситуација требала да се промени ангажовањем специјалног представника Ричарда Гренела.

Краснићи додаје и да процес дијалога зависи пуно од политичких актера на Косову и у Србији.

“У Србији треба да се одрже избори, на Косову је политичка криза и не зна се да ли ће да се иде на изборе или ће да се формира нова влада. Тако да је јако тешко предвидети шта ће се дешавати наредних месеци. У новембру су и избори у САД и тешко је сложити ову слагалицу. Има неких назнака од Мирослава Лајчака који је рекао да је потребно увести динамику у процес дијалога. Политика мора да се хармонизује између политичких актера на Косову и у Србији са Бриселом и Вашингтоном а можда и са још неким”, поручује Краснићи.

Извор: Косово онлајн

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо