Ћирилица Latinica
08.11.2023.
Политика

Извештај ЕК: Повратак Срба у институције императив

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Приштина треба да испуни своје обавезе у оквиру дијалога и да се посвети у потпуности спровођењу свих досадашњих споразума – стоји у данас објављеном извештају Европске комисије за тзв. Косово.

Очекује се да се тзв. Косово и Србија више ангажују како би „конструктивно“ омогуćили преговоре о свеобухватној правно обавезујуćој нормализацији, те да покажу „флексибилност у циљу брзог и конкретног напретка“.

„Нормализација односа је суштински услов на европском путу обе стране и обе ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка“ – додаје се.

Оцењује се и да је и на ситуацију на северу Косова утицало „неколико криза различитог интензитета бројних питања“, а са „насилним нападом“ на Косовску полицију 24. септембра.

Оцењује се и да је то „највећа ескалацију последњих година“, те да су „огромне количине малокалибарског и лаког оружја пронађене у контексту овог напада“.

Премијерка Брнабић о прљавој кампањи опозиције: Сада су напали и…
„ЕУ очекује да починиоци буду ухапшени и брзо изведени пред лице правде и да Србија у потпуности сарађује и преузме све неопходне кораке у том погледу“.

Подсећа се и на кризу изазвану услед регистарских таблица, односно на барикаде јула 2022., те колективно иступање косовских Срба из косовских институција новембра исте године.

Подсећа се даље на одржавање локалних избора на северу Косова које је уследило после изласка из институција, на бојкот од стране Срба, те на веома ниску излазност на овим изборима (3.47%), па се закључује да „ови избори не нуде дугорочно политичко решење за ове општине“.

„Остаје императив да се врати ситуација у којој косовски Срби активно учествују у локалној управи, полицији и правосуђу на северу Косова. Превремени локални избори морају бити одржани што пре што је могуćе у све четири општине, организовани на потпуно инклузиван начин, и са безусловним учешćем косовских Срба“ – додаје се.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо