Ћирилица Latinica
03.11.2021.
Политика

Захарова: Британци, албански провокатори и колонијалне навике...

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Ситуација на Балкану се заоштрава због деловања косовских екстремиста, уз одобравање Запада, оценила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, јавља Тањуг.

Она је на Телеграму написала да се ситуација на Балкану заоштрава и да фитиљ "балканског бурета" барута може бити запаљен у сваком тренутку због деловања косовских екстремиста, уз одобравање или директно подстицање западних покровитеља.

Оценила је да радикалне снаге Албанаца настављају упорне покушаје да се "ослободе Срба" на Косову и Метохији и подсетила да су специјалне косовске јединице ове јесени два пута упали на север Косова, где живе Срби, под изговором да "упостваљају ред".

Захарова је истакла да је то довело до појачања напетости и запретило прерастањем у отворени сукоб.

Сматра да је следећа мета напада трафо-станица Валач, наводећи да је "енергетска независност" један од главних циљева власти у Приштини.

Према оцени Захарове, извор проблема на Косову су албански ултранационалисти, који, како је рекла, активно "показују мишиће" уочи локалних избора, а повлађују им западни центри, пре свих, они који су 1999. године покренули агресију НАТО на Југославију са циљем да се КиМ отргне од Србије.

Захарова наводи да је овога пута Велика Британија директно охрабрила косовске провокаторе и да су, према обелодањеним подацима, организацију антисрпске самовоље "благословили" британски амбасадор у Приштини и његов сународник који се налази на челу Мисије ОЕБС на Косову.

Захарова додаје да има разлога да се верује да је израда сценарија силе са циљем заузимања средина на Косову у којима живе Срби почела још у јулу, наводећи да су британски инструктори обучавали припаднике Косовске полиције, док су послати агенти пратили ситуацију у северним општинама и током сукоба снимали учеснике протеста Срба.

"Изгледа да Британија, чија се политичка елита хвали да припада друштву цивилизованих држава, заправо не може да се ослободити колонијалних навика", резимирала је Захарова.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо