Ћирилица Latinica
16.11.2023.
Политика

Дачић: Тзв. Косово никад неће ући у УНЕСКО

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је избор Србије у Извршни савјет Унеска трећи пут заредом велики дипломатски успех Србије, признање за њен досадашњи рад у овој организацији и признање за спољну политику коју води.

"То је велико признање и за досадашњи рад Србије зато што је Србија била председавајућа Извршном савету у претходном мандату. Шеф наше мисије Тамара Растовац Сиамашвили је била предсједавајућа и њен рад је оцјењен и од стране генералне директорке и од свих држава чланица као изузетно успешан. Уједно то је признање за спољну политику коју води држава Србија, све државне структуре на челу са председником Александром Вучићем, која се труди да има уравнотежен приступ када је реч о свим проблемима којих нажалост широм света има много. Овакав резултат смо очекивали, али смо изузетно задовољни јер је то још једна потврда нашег доброг рада и показатељ колико нас високо цене чланице Унеска", рекао је Дачић.

Према њему, овај реизбор значи и већу сигурност да ће Београд успјети да заштити приоритете када је ријеч о државним и националним питањима, у условима када постоје покушаји да се српско наслеђе на Косову и Метохији преведе у "косовско".

"За нас је веома битно наше културно насlеђе на Косову и Метохију, око чега се води битка свих ових година јер албанска страна покушава да то премјести, да то не буде више српско насљеђе и да то насљеђе буде тзв. косовско. Са друге стране, моћи ћемо да се успјешно боримо и против евентуалног покушаја да Косово добије чланство у Унеску. Мислим да то у овом тренутку апслутно није реално. Побиједили смо на гласању 2015. године, био је још један њихов покушај 2017. године, а након тога су и одустали, нису се чак ни пријављивали јер знају унапред какав ће бити резултат", објаснио је српски шеф дипломатије.

Иако ће, каже, многе земље у свијету наставити да форсирају пријем тзв. Косова у Унеско, гласови које је Србија јуче добила јасан су показатељ да до тога никада неће доћи.

"Наш реизбор је гаранција да ће, када је ријеч о КиМ, приступ Унеска бити у складу са нашим државним и националним интересима. То нарочито истичем јер су и даље наше културно насљеђе на КиМ, наши споменици под заштитом Унеска прије свега српски манастири и цркве из 12, 13 и 14. вијека дефинисани као културно благо у опасности. У опасности од кога? Од албанских сепаратиста и терориста који уништавају српске цркве и споменике на КиМ. Реч је о четири споменика културе –Грачаница, Пећка патријаршија, Дечани и Богородица Љевишка. За нас је то веома битно, имајући у виду да ће сигурно многе земље у свету наставити да форсирају пријем тзв. Косова у Унеско а ово је јасан показатељ да до тога никада неће доћи", нагласио је Дачић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо