Ћирилица Latinica
24.08.2019.
Политика

Дачић: Север Космета да остане у Србији, југ Путину и Трампу

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Амерички и руски предсједник – Доналд Трамп и Владимир Путин – да управљају територијом Космета јужно од Ибра, по моделу концесије на 99 година.

***********************************************************

Према речима српског шефа дипломатије, ово решење обезбедило би дуготрајан мир.


"Србија треба да узме север, а да цркве и манастири добију аутономију. Све остало нека узму Трамп и Путин на 99 година. Ако би се тако решио косовски чвор, гарантовано би био осигуран мир на овим просторима" – наводи шеф дипломатије.


Дачић подсећа да је сличан предлог недавно лансирао и амерички предсједник.

"Чули смо да у свијету већ има различитих предлога, ето, недавно је било приче да Трамп хоће да купи Гренланд. Па, кад већ хоће, што не узму део Косова и Метохије уместо Гренланда" – рекао је Дачић за Српски телеграф.


Аналитичар Драгомир Анђелковић је за исти лист објаснио да би реализација Дачићевог плана овако изгледала:

– То би могло да се брани као међународна концесија на кључне руднике и ресурсе Косова, у којој би учествовале и велике силе, али и Срби и Албанци. На тај начин би се средила ситуација, Косово би економски напредовало, били бисмо упућени једни на друге, па бисмо и боље сарађивали.

За Анђелковића нема ничег спорног у Дачићевом захтеву да се Космет подели и север остане у Србији.

"Подела територије, наравно, али и подела ресурса преко међународних компанија. Ту да буду укључени рудник Трепча, угљенокопи, кључни привредни ресурси Косова и Метохије, и то првенствено да воде Американци и Руси" - казао је он.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо