Ћирилица Latinica
11.06.2019.
Политика

Вучић позвао Трампа да посети Србију, уз поруку да се НАТО агресија не опрашта

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Врло је могуће да састанка лидера региона у Паризу 1. јула неће бити, јер су мале шансе да руководство у Приштини до тада укине таксе на робу из централне Србије и БиХ. Ситуација је веома компликована и тешка, али не искључујем могућност напретка дијалога са Приштином на јесен. Надам се само да до тада неће доћи до немира и сукоба, ни жртава, ни на једној ни на другој страни.

 Ово је у понедељак поручио председник Србије Александар Вучић, и нагласио да ће званични Београд на састанак у главном граду Француске свакако отићи ако добије позив, али да је његова процена да неће бити услова за његово организовање.

Вучић је о свему овоме разговарао са Метјуом Палмером, замеником помоћника државног секретара САД. Даља динамика решавања косовског проблема, које је због једностраних потеза Приштине запало у ћорсокак, у највећој мери зависиће од интензивних консултација нашег државног врха са западним, а посебно званичницима САД, који би требало да изврше кључни утицај на албанске лидере.

Међутим, из Вашингтона последњих дана стижу дисонантни тонови, који додатно компликују иначе напету ситуацију. И док је Палмер у понедељак јасно поручио да Америка жели да се укину таксе како би се обе стране вратиле за преговарачки сто, само два дана раније заменик директора задуженог за Европу и Русију у Савету за националну безбедност САД Џон Ерат практично је оптужио Србију да је сама крива за увођење такса. Према мишљењу Ерата, оне су одговор Приштине на кампању Београда за повлачење независности!

Последњих дана "у игру" је ушла и опција коју наводно "гура" управо вашингтонска администрација, да Приштина привремено суспендује таксе, како би се створили услови да одржавање састанка у Паризу.

Српски председник упозорио је Палмера да су неистините приче, у делу западне јавности, како је Србија искористила таксе да "затвори" дијалог Београда и Приштине:

Ако нисте у стању да пребаците кекс са једне на другу територију, о чему другом да разговарате? Задовољан сам садржином разговора са Палмером, који је био искрен, без обзира на то што он не може да буде срећан због мојих ставова, као што ни ми не можемо да певамо од среће због њиховог става према тзв.независности Косова.

Вучић и Палмер су се сагласили да само поштовањем интереса српског и албанског народа може доћи до некаквог решења за Косово.

"Видимо да су таксе препрека. Желели бисмо да оне буду укинуте, како би се наставили разговори и постигао договор који ће олакшати европску будућност не само Србије и Косова, већ и целог Западног Балкана" - рекао је Палмер, који је Вучићу пренео да Београд може да рачуна на подршку САД на европском путу и у економији.

Шеф српске државе указао је и на то да је део међународне заједнице ојачао позицију премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја, који не жели да укине таксе док на изборима "не наплати ту тврду позицију". Рекао је да ће, без обзира на све, наставити да трага за решењем, јер, како је навео, сматра да је то храброст, дужност и обавеза свакога ко не жели да проблеме гура под тепих и оставља их будућим генерацијама.

 

"Велики" имају четири становишта за Космет

Ни саме западне силе не могу да се договоре шта ће са Косовом. Не знају ни они сами шта хоће. Постоје три становишта о том питању, а сви имају различита, а Руси чак четврто. Западне силе појма немају шта ће са овим питањем - поручио је Вучић, и додао да ће дати све од себе да се постигне компромис између Приштине и Београда.

Не знам шта ће то бити, али чим будем знао изаћи ћу да вам саопштим. Компромис је пре свега развој економије, добро здравство и одлично школство.

Криминализују север

Потреба да се север КиМ криминализује произилази из настојања да се сачува "независно Косово" у границама које признаје већина западних земаља - упозорио је председник Вучић.

По званичној статистици косовске полиције, најмање криминала има на северу. Не кажем да је тамо стање дивно, али није ни Дивљи запад као што многи хоће да представе, и као што већина чезне да представи Приштину као анђела који води рачуна о поштовању људских права, а север као легло криминалаца који раде шта хоће уз подршку државе Србије. То је тотална неистина.

Агресију никад нећемо заборавити

Вучић је рекао, после састанка са Палмером, да није постојао довољан разлог за агресију НАТО на СРЈ 1999. године, али и додао да, ако грађани Србије мисле да треба ићи у будућност уз лоше односе са САД, треба да нађу новог председника или владу.

"Неодбрањива је позиција НАТО од пре 20 година. Наше је да не заборављамо ствари, али морамо да се концентришемо на будућност" - казао је Вучић, који је и пред Палмером поновио позив председнику Доналду Трампу да посети Србију, уз опаску да ће на томе упорно инсистирати.

(Новости)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо