Ћирилица Latinica
06.06.2019.
Политика

Вучић сутра у Братислави: Од Американаца ће тражити да се укину таксе

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Алерксандар Вучић најавио је данас да ће сутра у Братислави на конференцији „Глобсек“ говорити истину о стању на Косову и Метохији и од Американаца тражити помоћ да Приштина укине таксе

*****************************************

Гостујући у јутарњем програму ТВ Прва Вучић је казао  да ће се састати са вршиоцем дужности помоћника државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Филипом Рикером, као и да ће имати билатералне сусрете са другим званичницима, али не и са Хашимом Тачијем, који учествује на „Глобсек-у“.

Указао је да је тек недавно на скупу у Тирани видео Тачија са којим је имао жестоку расправу и да у Братиславу не иде да се састане с њим.

Рекао је да је понашање Србије увек конструктивно и да жели да разговара о компромисном решењу косовског проблема.

„Али како да разговарамо о решавању проблема када чујете да они желе да формирају Велику Албанију, да неће да формирају ЗСО, иако су то потписали. Схватите тада да оно што има снагу међународно правних уговора више не важи. На све то је ЕУ тако благо реаговала да нико није ни приметио“, објаснио је Вучић.

Казао је да не може рећи да је љут на ЕУ око Косова и Метохије, али разочаран због чињенице да већ шест година не можемо да добијемо оно што су Албанци потписали. 

„Нема у политици шта да се љутите, можете да будете незадовољни, разочари. То што се љутите никоме неће да помогне“, указао је он.

Упитан што је насмејан Вучић је рекао да је тако расположен јер је ослобођен сваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом.

„Колико позиција била тежа, с друге старне је лако, јер идете да говорите истину, оно што сви виде и знају, али праве се да не виде и не знају“, нагласио је он додајући да мисли на Европу.

Сви они, како ЕУ, тако и САД, знају шта је истина,, али суштина је да морамо разумети шта год он урадо против детета његови родитељи ће увек бити на страни детета, а то је случај и са Приштином.

„Шта год рекли против Приштине биће увек на страни свог чеда, које су родили, љубили у колевци, и које сада излази из тинејџерског периода и неће се одрећи њега шта год да уради“, навео је он.

Вучић је истакао да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да дођу у нашу земљу чују да постоје „шумови“ у привреди, да нема слободне трговине.

Подсетио је да је ЦЕФТА споразум потписан 2006.године, да је Приштина донела 2008.одлуку о сецесији наше територије, а да наша влада и поред тога није донела никакве мере, а они, 13 година касније, уводе мере само зато што су незадовољни гласањем у Интерполу.

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест.

"Нећу да дозволим никада да они повуку таксе, а да после од нас траже да признамо Косово или да учинимо неки гест, то слушам од Американаца дуго и на то нећу да пристанем и рекао сам им стотину пута", рекао је Вучић на телевизији Прва.

Он је навео да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути.

"То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане", рекао је Вучић и додао да то зна и Меркел.

Истиче да је, ипак, Немачка признала Косово и да је Косово њихово чедо.

"Поставља се питање шта ми можемо да урадимо. Ми смо сатерани у угао, немамо много простора, зато нашу позицију сматрам веома тешком, с једне стране, а са друге стране, немате ни избора, тако да немате шта да се двоумите", рекао је Вучић

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо