Ћирилица Latinica
06.04.2020.
Политика

Вучић: Спремни смо на сарадњу са Приштином у сузбијању коронавируса

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Београд одлучан да помогне Србима на Косову и Метохији у сузбијању епидемије корона вируса и изразио спремност на "пуну" сарадњу са представницима привремених институција у Приштини у борби са епидемијом.

Како је саопштено из председништва, Вучић је у телефонском разговору са шефом Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК) Захиром Танином изразио забринутост због ширења инфекције на Косову и Метохији.

Вучић и Танин су разговарали и о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији поводом предстојеће седнице Савета безбедности УН посвећене извештају генералног секретара УН о раду УНМИК, која ће бити одржана путем видео конференције.

Вучић је током разговора оценио да су седнице Савета безбедности, посвећене раду УНМИК, важне за Србију због одржавања континуитета разматрања питања Косова и Метохије, као и због редовног информисања о политичкој и безбедносној ситуацији, која је како је навео, "далеко од стабилне".

Председник Србије Александар је изјавио да је у претходних неколико дана на Косово и Метохију упућено 248 камиона са робом и додао да тамо нема несташице производа.

Након посете Новом Пазару, где је тамошњим здравственим установама допремљена помоћ у респираторима и заштитној опреми, Вучић је рекао да Србија прихвата и озбиљније оболеле од корона вируса са Косова у клиничке центре у Нишу, Крагујевцу и Београду.

"Трудимо се да помогнемо. Куриозитет је да смо баш из Новог Пазара у Београд пребацили осам Албанаца који немају никаква документа Србије. Али су имали корона вирус и нису били баш најбоље, а људи су људи. У овом тренутку здравствени систем Србије помаже и брине о њима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија ради све што може за свој народ на Косову и да ће то наставити да чини у овим "релативно тешким условима".

Говорећи о наредном периоду, Вучић је рекао да ће још неколико дана "на наплату долазити оно што је било измедју 10. и 16. марта", али да то није могло да се контролише јер је тада у Србију дошло готово 400.000 људи, што је јединствени случај и што се није догодило никоме у региону осим Румунији.

"Ти људи нису криви. Није болест срамота. Ја сам кардиоваскуларни болесник и то није срамота. Срамота је кад је неко лопов или нерадник. И зато молим људе да буду дисциплиновани и да пријаве ако имају неке проблеме", рекао је он.

Вучић је поновио да не жели да у ванредном стању полемише са опозицијом али је коментаришући предлог Савеза за Србију да се пензионерима омогући један сат увече за шетњу рекао да је то веома лоша идеја.

"Замислите да у једном тренутку, у сат времена, имамо милион и 780.000 пензионера на улицама... То не би био Вухан и Италија, него све то заједно, плус Њујорк па пута пет", рекао је Вучић.

Он је апеловао на пензионере да слушају лекаре и власт и да остану кући, преноси Бета.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо