Ћирилица Latinica
14.04.2020.
Политика

Вучић: Само победа је опција!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић је поручио грађанима да “предаја није опција” и да ће Србија победити коронавирус уз дисциплину.

“Изборићемо се заједно, победићемо брже него што многи мисле али за то нам је потребна дисциплина”, рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Када је реч о економској кризи изазваној коронавирусом, председник је рекао да је то највећа криза у последњих 100 година.

“Србија ће успешније од свих других да се носи са овим, пробаћемо да не буде минус три пад, него минус два. Једна Немачка ће имати минус 7,2. Имаћемо проблеме, али ћемо лакше да пребродимо кризу”, напомиње председник.

Најавио је ширење државних предузећа у земљама региона.

Пензионери ће моћи да излазе од следеће недеље

Председник каже да ће од следеће недеље најстарији суграђани моћи да изађу напоље три пута недељно, максимално пола сата, најдаље 300 метара од куће, и то у време полицијског часа.

“Могу да буду сами. Најмање шест, или осам сати да одвојимо, за свакога максимално пола сата, на 300 метара од куће, три дана недељно”, рекао је Вучић.

Он је навео да се таква одлука може очекивати следеће недеље.

“Али, мораћемо и ту да заштитимо све, пратићемо и сваком ко нема маску, гледаћемо да обезбедимо маску, хируршку или епидемиолошку, када изађу напоље”, рекао је Вучић.

Ипак, и поред тога, моли пензионере да ни тада не излазе ако немају потребу.

Свестан је, додаје, да најстарији после месец дана боравка само у становима и кућама, губе стрпљенеје и да им је тешко, али понавља да је све урађено како би се управи њихови животи сачували и како они не би били изложени ризику.

Вучић је додао да је срећан што највећи број пензионера, старијих од 65 година дисциплиновано поштује мере државе.

“Људи, пензионери, губе стрпљење и тешко им је, али смо били успешни јер смо њихове животе сачували. У претходном викенду изашло да купује око 9,5 одсто пензионера. Највећи део пензионера разумео мере”, каже Вучић.

Забрана кретања вероватно од петка у 17.00 до уторка у 5.00

Председник је најавио да ће за пола дана бити усвојена одлука да се од петка у 17.00 до уторка у 5.00 забрани кретање.

Разговараћу опет са Иринејем

Вучић је рекао да је са патријархом Иринејем имао другачији договор у односу на саопштење Синода, у ком траже дозволу кретања за Уксрс од 5.00 до 10.00.

“Покушаћу још сутра да разговарам са патријархом и људима из Синода, ја ћу подржати лекаре и подржаћу живот, а какве ћемо мере донети, да хапсимо владике и свештенство не пада нам на памет, не знам шта да се догоди”, каже Вучић.

Страшна част разговарати са Сијем телефоном

Председник је подсетио да је данас разговарао са председником Кине Си Ђинпингом.

“Никада са Сијем нисам разговарао телефоном. То је страшна част за председника једне мале земље. Замолио сам га да купимо још медицинских апарата. Добио сам уверавања кинеског председника да ће моју молбу да усвоји”, додаје Вучић.

Смрт Лазића је велики губитак за Србију

Председник Србије Александар Вучић каже да је смрт хирурга Миодрага Лазића од коронавируса велики губитак за нашу земљу, а не само за КЦ Ниш и Ургентни центар.

“Тај човек био са српским народом, у Крајини, на Косову и Метохији, један од људи који се највише обрадовао клиничком центру”, рекао је председник за РТС.

“Не бих рекао да није издржао. Издржао је што многи нису. Био је јунак у овом времену”, рекао је Вучић.

“И као што је сам рекао, није се крио, испрсио се, стао испред свих… Он је заиста носио КЦ Ниш, тешко ћемо то надокнадити”, додао је Вучић.

Пожаревац ново жариште

Југ, југоисток и исток Србије постају нова жаришта, каже председник Србије.

“Ново жариште, више него што смо се надали је Пожаревац, он постаје велика мука”, рекао је Вучић наводећи да је у те крајеве дошло највише људи из иностранства.

Под контролом је Војводина и Београд, додаје Вучић.

“Проблеме имамо тамо где су 13, 14. и 15. стигли људи. То је била непажња и јер су људи мислили да се неће догодити. Изузетно тешка ситуација”, навоеди Вучић.

Према његовим речима неупоредиво боље је на западу и у централној Србији.

„Ствари су под контролом у Крагујевцу, све више у Чачку, Краљеву, у Моравицком округу још имамо проблеме, али ту су ствари добрим делом под контролом. У Беогарду смо успели да постигнемо одређене резултате али није довољно“, казао је Вучић.

 

Извор: РТС/Танјуг

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо