Ћирилица Latinica
07.04.2022.
Политика

Вучић изгубио само у три општине

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ИАКО опозиција покушава да збије редове, превазиђе све идеолошке и програмске разлике како би доказала тезу да Београд не подржава лидера напредњака Александра Вучића и преузела власт у престоници, резултати председничких избора у главном граду показују потпуно другачији тренд: актуелни шеф државе изгубио је само у три општине - Старом граду, Савском венцу и на Врачару. А то су истовремено три једине Поношеве победе у целој Србији!

У 14 београдских општина Вучић је однео убедљиву победу над другопласираним кандидатом савеза "Уједињени за победу Србије". Али, после четири дана од затварања биралишта, и даље је неизвесно како ће изгледати будућа власт у Београду, а како сада ствари стоје, тренутно су "у игри" три опције: да већину формирају напредњаци и социјалисти, да на власт дође опозиција или чак да се понове комплетни избори у престоници.

Кључно питање у постизборној клацкалици сада је да ли ће и на колико места у Београду због неправилности бити поновљени избори и може ли та "реприза" да угура у градски парламент листу Бориса Тадића "Ајмо, људи". Како тврде у овом табору, њима за прелазак цензуса недостаје око 1.000 гласова. Уколико би Тадићеви прешли праг, добили би три одборничка места - два би им се прелила са листе напредњака, а један са листе "Уједињени за победу Београда". У том случају, тас за формирање већине претегао би на страну опозиционих листа које су ушле у Скупштину града - "Уједињени за победу Београда", "Морамо", НАДА, Заветници и Двери - које би са "Ајмо, људи" укупно имале 56 одборничких места.

ВУЧИЋ БИО У ПРАВУ, УПОЗОРАВАО НАРОД НА ВЕЛИКУ ПРЕВАРУ 
На састанку који су опозиционе листе одржале у уторак увече, према тврдњама лидера ССП Драгана Ђиласа, наводно је договорено да сви позову своје гласаче да на листићу на евентуалним поновљеним изборима заокруже коалицију "Ајмо, људи", чиме би се отворио пут да удружена опозиција формира власт у престоници.

Међутим, Милица Ђурђевић Стаменковски каже за "Новости" да је Ђилас упутио позив грађанима да гласају за Тадићеве само у своје име:

- Ми нећемо позвати грађане да гласају за Тадића. Нећемо подржати то из више разлога. Потребно је да се сачекају коначни резултати и тамо где се утврде неправилности, даћемо апсолутну подршку да се оне исправе како бисмо сачували вољу грађана. Дефинитивно је да су опозиционе странке оствариле укупно солидан резултат на београдским извборима и то сугерише да Београђани желе промене. С обзиром на то да је реч о странкама са којима ми имамо заиста непремостиве политичке разлике, које можда нису толико у фокусу кад су локални избори у питању, мислимо да је јако важно да се сачува воља грађана, али немамо никаквих амбиција за стварање политичких савеза са том опозицијом нити креирање власти са њима.

Поводом вести да је на састанку опозиције у уторак направљен договор за преузимање власти у Београду, лидер Двери Бошко Обрадовић каже за "Новости" да је то био - почетак разговора, јер су СНС и СПС пали испод 50 одсто подршке бирача у главном граду.

- Чекамо коначне изборне резултате и однос снага између власти и опозиције, па настављамо разговоре о формирању будуће власти у престоници.

На питање да ли ће он послушати Ђиласа који је после састанка позвао бираче опозиције да подрже Тадићеву листу, Обрадовић каже:

- Тадић и Ђилас одавно не могу да говоре у име целе опозиције. Времена су се променила. Сада се пита Патриотски блок и замолио бих да се то уважава. Ми подржавамо смену Весићеве бахате и корумпиране власти и да опозиција преузме власт у Београду. Али, да би до тога дошло, веома је важно да се чују и испоштују предлози Патриотског блока, јер нема повратка на бивши режим.

Обрадовић каже да су Двери на састанку изнеле предлог да се у Београду формира прелазна градска власт на две године, односно до општих локалних избора 2024. у читавој Србији.

Овај предлог начелно подржавају и Заветници и у коалицији НАДА, чији нам лидер Милош Јовановић каже да желе да се утврде коначни резултати избора, да се види ко где и како стоји, па да тек онда могу да се воде разговори о томе ко с ким може.

- Када је реч о подршци Тадићу, рекао сам да смо спремни ако би то нешто променило, у случају да има разлога да се избори понове на појединим местима. Помиње се могућност понављања избора на пет места. Проблем је што се класичне тешкоће и грешке на биралиштима тумаче као крађа. Али нигде није била таква контрола као у Београду.

Према тренутном изборном семафору, листа СНС освојила је 48 мандата, што им није довољно да самостално формирају већину у градском парламенту. Уколико направе коалицију са социјалистима, који имају осам мандата, СНС и СПС имали би тесну већину од 56 одборника.

Ова опција "пада" уколико Тадићеви уђу у Скупштину града, јер би у том случају коалиција СНС-СПС изгубила два мандата и имала би 54 од 110 одборника.

То би отворило врата да "Уједињени за победу Београда" (тренутно имају 26 мандата, у случају уласка Тадића, имали би 25), "Морамо" (13), НАДА (7 мандата), Заветници (4) и Двери (4), заједно са три одборника "Ајмо, људи", могу да формирају власт.

На столу је још једна опција - да цео Београд иде поново на изборе, што је као могућност навео и власник ТВ Пинк Жељко Митровић:

- Нешто ми се јавља да ће цео Београд поново на изборе, и то не због неправилности у изборном процесу, већ због доследности највећег да не прави непринципијелну већину, али то не значи да је нема! Обично кад ми се овако јави, тако и буде, инаугурација и сазив републички ускоро - написао је Митровић на "Твитеру".

Овај сценарио је технички могућ, јер ако нико од оних који су ушли у градски парламент нема већину, не може да се конституише скупштина и поново се расписују избори.

УБЕДЉИВ И У ДИЈАСПОРИ
НА председничким изборима лидер напредњака Александар Вучић добио је у дијаспори скоро четири пута више гласова од адута савеза "Уједињени за победу Србије" Здравка Поноша. За актуелног шефа државе је гласало 20.198 бирача, док је Понош освојио 5.955 гласова. Процентуално изражено, Вучић је освојио 67 одсто, а Понош 19,75 одсто, од укупног броја изашлих бирача. Примера ради, на председничким изборима 2017, шеф СНС освојио је 2.783 гласа (29,2 одсто), Саша Јанковић 4.064 (42,67), а Вук Јеремић 638 (6,69). Тада је гласало око 9.500 наших исељеника.

У БиХ Вучић је на овим председничким изборима добио 9.751 глас, а Понош 167. Убедљиву победу однео је и у Немачкој 3.011 гласова, док је другопласирани Понош добио 1.445, затим у Аустрији 1.276 гласова наспрам 621.

Дијаспора је 3. априла гласала на 77 бирачких места у 34 земље, а у бирачки списак уписано је 39.777 бирача, док је своју грађанску дужност обавило њих 30.143.

На парламентарним изборима, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" освојила је 15.390 гласова, односно 51,06 одсто, листа "Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије" 4.398 гласова, тј. 14,59 процената, док је коалиција "Морамо" освојила 2.232 гласа, односно 7,40 одсто, од укупног броја изашлих бирача. (Д. М.)

РЕКОРД У СЕНАЈИ
НАЈБОЉИ резултат на председничким изборима у Београду, лидер напредњака Александар Вучић остварио је на бирачком месту 55, у младеновачком селу Сенаја, где је освојио 82,18 одсто гласова. За њега су гласала 203 од 247 изашла бирача. Другопласирани Здравко Понош освојио је 11 гласова.

ШАПИЋ: НЕЗАПАМЋЕНА ИЗЛАЗНОСТ
НОСИЛАЦ београдске листе "СНС - Александар Шапић" захвалио се јуче свим становницима престонице који су дали подршку овој опцији на протеклим изборима.

- Чињеница је да смо узели скоро дупло више гласова од другопласираног, у околностима где је против наше листе рађена досад невиђена кампања - пише у Шапићевом саопштењу.

Он је истакао да "незапамћена излазност" у новијој историји говори колико је резултат СНС листе велики.

РИК: ПРВО ПОНАВЉАЊЕ, ПА КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ
РЕПУБЛИЧКА изборна комисија (РИК) има рок од 96 сати да, од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања у локалним самоуправама, донесе и објави укупан извештај о резултатима избора, односно објави коначне резултате избора, али будући да ће на неколико бирачких места избори бити поновљени, тај рок ће бити пролонгиран.

Наиме, до синоћ у 20 сати, сви подносиоци изборних листа, као и бирачи, имали су право да поднесу захтев за поништавање гласања на бирачком месту. У РИК подсећају да, у складу са Законом о избору народних посланика, локалне изборне комисије имају рок од 96 сати од затварања бирачких места да утврде збирне извештаје о резултатима гласања на бирачким местима на својој територији, али да исти закон предвиђа да се рок помера у случају да се гласање на неком бирачком месту понавља.

У том случају, рок од 96 сати рачуна се од затварања бирачког места на којем се гласање понавља, односно од доношења одлука по правним средствима која евентуално буду поднета због тог поновљеног гласања.

- Имајући у виду да је одређен број локалних изборних комисија донео и на веб-презентацији РИК објавио решења којим је на одређеним бирачким местима поништено гласање, јер је констатовано да се ту не могу утврдити резултати гласања, те ће оно бити поновљено, што одлаже утврђивање резултата гласања у тим јединицама локалне самоуправе. Самим тим, одлаже се и рок у којем је РИК дужан да објави укупне резултате избора - наводи се у саопштењу.

Имајући у виду да ће се гласање понављати на одређеном броју бирачких места, о чему ће одлуку донети РИК, у овом тренутку се не може утврдити време у којем ће бити утврђени и објављени укупни резултати избора, како за посланике, тако и за председника Републике, закључују у РИК.

(НОВОСТИ)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо