Ћирилица Latinica
15.11.2023.
Политика

Време је да ЕУ албанским уценама каже - ДОСТА!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Мирослав Лајчак је претходне недеље био у Приштини где је истакао да је циљ његове посете да постави темеље за предстојећи састанак главних преговарача који је најављен за сутра. Истога дана, уз посредовање Европске уније, састаће се Петар Петковић и Бесник Бисљими. Гост "Инфо јутра" на ТВ Информер био је Миленко Јовановић, председник Привременог органа Општине Ђаковица.

Подсећања ради, две стране су последњи пут биле у Бриселу 26. октобра када су одржани одвојени састанци председника Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима Европске уније.

Миленко Јовановић председник привременог органа Општине Ђаковица није претерано оптимистичан поводом будућег састанка, с обзиром на досадашњу праксу игнорисања свих постигнутих договора од стране Приштине.

"Свакако, ова најава Лајчака да ће се разговрати о формирању Заједнице српских општина, мало буди наду. Једина обавеза Приштине је да конституише заједницу српских општина. Наша страна испунила је много више него што је то формално било дефинисано. Надамо се да је и Приштина под притисцима Брисела попустила- навео је Јовановић.

Ипак, он сматра да ће представници међународне заједнице дати одређени допринос да ова тема заживи.

"У исто време немам илузију да ће приштинска страна прихватити сваки предлог међународних преговарача. Од како је дијалог на тему решавања косовско-метохијског проблема пребачен на Брисел, имамо константну уцену са албанске страбе: признајте независност, па ћемо разговрати о Заједници српских општина. Претпостављам да је и господин Лајчак добио одређене гаранције да ће ово бити мало озбиљније. Од ЕУ се очекује да истраје на опредељењу да се Заједница српских општина коначно формира. Албанци би радо, кад би им се могло, да приморају нашу владу да призна ту косовску квази државност, што се никада неће десити, јер председник Вучић води политику очувања целовисти Србије, и ту нема никакве дилеме какав је став наше државе по овом питању, далеко најважнијем за нашу земљу - закључио је Миленко Јовановић.

Целу емисију погледајте у видеу испод:

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо