Ћирилица Latinica
05.06.2019.
Политика

Брнабић: Шумским људима се не извињавам, јер они то јесу

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

"Ја не знам како да назовем те људе, а да сви разумеју са ким ми имамо посла. Изузетно је тешко, а показало се готово немогуће да се са тим људима преговара. Они сами кажу да ако не постигну то да Србија призна Косово да ће се вратити у шуму", рекла је премијерка

************************************


Премијерка Ана Брнабић каже да не осећа потребу да се извини за изјаву да у преговорима са Приштином Београд има посла са „људима који су тек изашли из шуме“.

Истиче да се неће извинити због те изјаве јер сматра да је то истина. Додаје да би вољела да није морала да буде у истој просторији са Харадинајем, али да је то њен посао због мира и стабилности, казала је за РТС.

Премијерка је навела да би руководство из Приштине назвала људима из војске да нису били припадници терористичке групе.

Показало се да је са њима немогуће разговарати, истакла је предсједница Владе Србије у емисији Уптиник на РТС-у.

„Ја не знам како да назовем те људе, а да сви разумеју са ким ми имамо посла. Изузетно је тешко, а показало се готово немогуће да се са тим људима преговара. Они сами кажу да ако не постигну то да Србија призна Косово да ће се вратити у шуму“, рекла је премијерка.  

Истиче да би волела да преговоре са друге стране воде професори.

„Имам пријатеље Албанце и апсолутно овим не ниподаштавам албански народ. Фатмира Љимаја, Хашима Тачија, Рамуша Хараднија не поштујем и волела бих да нисам морала да будем у истој просторији са Харадинајем, али то је мој посао због мира и стабилности и будућности нових генерација„, поручила је премијерка.

Како је рекла, „љута је“ на Европску унију и Сједињене државе што је „терају као жену“ да седи с „људима одговорним за најгоре ствари“.

Навела је да се у Приштини одржава састанак о сарадњи младих и да ће наша делегација бити тамо.

"Сваки дан покушавамо да спустимо тензије зарад другачије будућности", нагласила је Брнабићева.

Тражимо сваку прилику за дијалог и компромис

На питање шта очекује од најављеног састанка у Паризу, почетком јула, она је рекла да „ако га организује Француска, ми ћемо бити тамо“.

Премијерка је навела да ће делегација Београда бити у Паризу, јер жели да смањи тензије и покуша да направи простор за дијалог, али је оценила да лидерима у Приштини нису у интересу мир, стабилност, владавина права.

„Ми тражимо сваку прилику за дијалог, за компромис“, истакла је Брнабићева и додала да се Србија залаже за другачију будућност људи на Балкану.

Рекла је и да не зна откуд прича о разграничењу када на другој страни нико не прича о компромису, нити нечем другом осим о признавању независности КиМ.

Напоменула је да никада није видела да неко, као предсједник Александар Вучић улаже такве надљудске напоре да не реагује на све провокације Приштине и додала да мир и стабилност нису у интересу представника Приштине.

„Ако имамо мир, стабилност, владавину права у Приштини ће морати да одговарају за оно што су учинили. Неки од њих ће бити и оптужени пред Специјалним судом. Како је то њима у интересу. Ми полазимо од различитих премиса шта нам је у интересу, али ми морамо да разговарамо са њима“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је оценила да су се лидери Приштине трудили да опструирају дијалог и да су у томе успели, пре свега са таксама.

„Они се труде да провокације буду све чешће. Последњом акцијом на северу КиМ показали су бахатост и суровост. На жалост реакција међународне заједнице, ЕУ, људи са дипломатским пасошима је млака, нема никакве реакције на идеју уједињења са Албанијом, али највише забрињава системска кампања против Срба на сјеверу КиМ“, навела је Брнабићева.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо