Ћирилица Latinica
14.04.2020.
Политика

Амери ћуд не мењају: Траже од Помпеа да додатно притиска Београд

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председавајући одбора за спољнополитичка питања у америчком Сенату конгресмен Елиот Енгел и сенатор Боб Менендез, највише рангирани демократа у истом одбору, позвали су администрацију да настави дипломатску подршку решењу конфликта Приштине и Београда на начин који је, како наводе, "праведан према обе земље" и у складу са америчким законом и дугогодишњом политиком.

У писму упућеном америчком државном секретару Мајку Помпеу, демократе Енгел и Менендез упозоравају да приступ "тешке руке", који администрација примењујује према Косову "неправедно кажњава нову владу", док српска кампања против признавања Косова и њене тесне везе са Кремљом у великој мери пролазе некажњено, преноси Глас Америке.

Они су се сложили да су таксе које је Косово увело на робу из Србије и које су сада укинуте, пре свега нанеле штету косовским грађанима, али су додали да то средство користе владе широм света, а често и сама Трампова администрација.

"Косово је близак савезник Сједињених Држава и позивамо вас да усвојите стрпљив и конструктиван приступ према његовој демократски изабраној влади", написали су конгресмен Енгел и сенатор Менендез.

Амерички законодавци подсећају да је 23. јануара, амерички амбасадор у Немачкој и вршилац дужности директора националних обавештајних служби Ричард Гренел који је уједно специјални председников изасланик за преговоре Србије и Косова, позвао Србију да заустави кампању против признања независности Косова, а истовремено Косово да укине таксе.

Од тада, како констатују амерички законодавци, притисак САД на Србију по свему судећи је опао док је појачан притисак на Косово.

"Неравнотежа у односу Трампове администрације према Београду и Приштини одвија се у контексту јачања српских веза са Москвом и повећаног увоза руског оружја. Те набавке оружја од администрације захтевају увођење санкција Србији по закону о супростављању америчким непријатељима кроз санкције (ЦААТСА), који је Конгрес усвојио после руског мешања у изборе 2016", наводе Енгел и Менендез.

Они траже од Помпеа да их обавестизбог чега администрација није увела санкције нити извршила притисак на Србију да оконча своје глобалне активности против признавања независности Косова.

У писму секретару Помпеу, двојица чланова Конгреса констатују да сваки покушај да се преговорима дође до решења између Београда и Приштине треба да се обавља заједнички са Бриселом и другим кључним европским престоницама јер су Србија и Косово европске земље са крајњом аспирацијом да се придруже ЕУ, а Косово се нада и будућем чланству у НАТО-у.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо