Ћирилица Latinica
10.09.2019.
Политика

Албанци би да спрече гласање на Космету са српским документима

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Члан Централне изборне комисије у Приштини (ЦИК) из Српске листе Стеван Веселиновић јуче је напустио седницу тог тела због административног упутства да се идентификација на бирачком месту врши искључиво с косовским документима, истакавши да тиме Приштина крши сопствене законе и изборна правила која је ЦИК дужан да спроводи.

Веселиновић каже да је то незаконита одлука ЦИК-а и директно уперена против српског народа на Косову и има за циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике.

Каже да је тако било на свим претходним изборима и да је сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку.

 

Према његовим речима, овом одлуком ЦИК је директно онемогућио да се ванредни избори спроведу у складу са законом и у фер атмосфери.

Додао је да је напустио седницу ЦИК-а јер није желео више да учествује у њеном раду јер би та институција требало да буде независна, а очигледно то није.

С друге стране, председница ЦИК Ваљдете Дака каже да се грађани на дан гласања могу идентификовати свим важећим документима "Републике Косово".

Према њеним њеним речима, треба водити рачуна о особама чија се имена и даље налазе у документима УНМИК-а којима се онда може манипулисати.

Централна изборна комисија (ЦИК) јепотврдила 21. политички субјект са укупно 685 кандидата у трци за посланике на превременим парламентарним изборима 6. октобра на КиМ.

Укупно је сертификовано 18 политичких партија, 2 коалиције и један независни кандидат.

Све политичке партије и на превременим изборима, поштују родну квоту. Политичке странке су имале рок да до поноћи у петак предају листе кандидата за посланике Централној изборној комисији.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо