Ћирилица Latinica
22.04.2020.
Svet

Brisel i Vašington nesposobni da urazume Prištinu

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

S tačke gledišta Vašingtona, jedna od prepreka za to je tehnička vlada Aljbina Kurtija u Prištini, koja je posle oročenog ukidanja taksa na srpsku robu zavela mere reciprociteta prema Beogradu.

Koliko će dugo ova vlada biti na dužnosti trebalo bi da bude poznato ove nedelje, jer je, pišu Novosti, predsednik privremenih institucija Hašim Tači najavio da će preduzeti finalne korake ka formiranju nove vladajuće većine "koja će imati legitimitet", uz ocenu da "takse moraju biti ukinute da bi se ojačala podrška EU i SAD Prištini".

Da Brisel neće sedeti skrštenih ruku vidi se iz izjave predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je ocenio da Srbija i Kosovo, "uz evropsko posredovanje", imaju osnovu da se bave zaostavštinom prošlosti i da krenu ka boljoj budućnosti.

Poruke koje dolaze iz Amerike i Brisela, prema nekadašnjem šefu misije pri Savetu Evrope Zoranu Milivojeviću, sugerišu da Evropljani pokušavaju da obezbede svoj priključak u ovom procesu, ali da Amerika, do njihovih izbora, neće dozvoliti da Brisel preuzme inicijativu.

"Lajčak daje do znanja da EU ima svoje interese i da se ovde radi o njenom dvorištu. On je nastupio sa evropske pozicije koja nije odustala od podrške Kurtijevoj politici oročenog ukidanja taksa uz reciprocitet, a što praktično znači ravnopravan položaj dveju strana u dijalogu. Grenel nije za reciprocitet, što se poklapa sa pozicijom Beograda" - kaže Milivojević.

Ako se Kurti "odstrani" i u Prištini napravi nova vlada bez izbora, naš sagovornik smatra da će Grenel nastaviti gde je stao i gledati da se u praksi sprovedu dogovori o avio i železničkom saobraćaju. Radeći na ekonomskim pitanjima, kako smatra, SAD će stvarati perspektivu za politički dijalog, koji nije moguć ako se kao preduslov ističe priznavanje takozvanog Kosova.

MANDAT MUSTAFI?

TAČI bi već u utorak mogao da dodeli mandat za formiranje vlade DSK-u Ise Mustafe, preneli su prištinski mediji, a u tom slučaju može se očekivati da će se Kurtijevo "Samoopredeljenje" odmah obratiti Ustavnom sudu, smatrajući takav potez neustavnim. Tači je do sada poslao četiri zahteva Kurtiju da predloži novog mandatara ispred Samoopredeljenja, kao najjače partije u parlamentu, ali su oni ostali bez odgovora jer se Kurti zalaže za nove izbore kada se za to steknu uslovi, kad prođe korona.
Povodom ove Tačijeve najave, reagovao je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, navodeći da će "kada takse i reciprocitet budu ukinuti, početi ozbiljan dijalog", kao i da je razgovarao sa liderima u Beogradu i Prištini i da im je jasno stavio do znanja da moraju da počnu da grade poverenje.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo