Ћирилица Latinica
16.11.2019.
Politika

Srpska lista: Merkelova traži da ispoštuje volja srpskog naroda na KiM

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Delegacija Srpske liste koju su činili predsednik Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i član predsedništva Bratislav Nikolić se najpre u Bundestagu sastala sa više poslanika, da bi nakon toga razgovarali sa Matiasom Lutenbergom, savetnikom Angele Merkel, navedeno je u saopštenju te političke partije.

Sagovornici su političkim predstavnicima Srba sa Kosova čestitali pobedu Srpske liste na izborima i izrazili očekivanje da će ubrzo nakon formiranja nove Vlade u Prištini doći do odluka koje će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako saopštavaju iz Srpske liste, Matias Lutenberg je nedvosmisleno istakao da su očekivanja kancelarke Angele Merkel takva da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana, i većinskog i nevećinskih naroda.

Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u Vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim.

Takođe predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da odbijanje razgovora sa jedinim legalno i legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Kosova, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinosi stabilnosti i dodatno jača nepoverenje među narodima na Kosmetu.

Drugog dana posete Berlinu politički predstavnici Srba sa Kosova razgovarali su u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom i direktorkom Odeljenja ovog ministarstva za jugoistočnu Evropu Suzanom Šutc.

Uz ocenu da je neophodno raditi na procesima koji će doprineti stabilnosti i razvoju ekonomije, na sastanku je zaključeno da je potrebno da svi daju svoj doprinos tim ciljevima.

Kako navode iz Srpske liste, i na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

Predstavnici Srpske liste su u tom smislu istakli da je politička hrabrost i odlučnost koju pokazuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić nešto što je potrebno da postoji i kod albanskih političara kako bi se omogućilo rešavanje problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine.

Sastankom koji je trajao oko sat vremena a koji je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić imao sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i ambasadorom SAD u Berlinu Ričardom Grenelom, završena je dvodnevna poseta delegacije Srpske liste Berlinu.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo