Ћирилица Latinica
04.12.2019.
Politika

Putin i Vučić iz Sočija: Rusija presuđuje da Kosmet ostane u Srbiji

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je sinoć uverenje, uoči sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da može da očekuje značajnu podršku Putina Srbiji, kao i da će ponovo uputiti poziv šefu ruske države da poseti Srbiju.

Vučić je u izjavi za TV Pink rekao da je Putin iskreni prijatelj Srbije, i da nikada ne smemo da zaboravimo šta je on uradio za Srbiju 2015. godine kada nas je spasao genocidnog žiga na čelu mnogostradalnog srpskog naroda.

 "I ne samo tada. Uvek je podržavao integritet Srbije i njeno nezavisno i samostalno odlučivanje, i verujem da i sutra možemo da očekujemo značajnu i veliku podršku Putina za našu zemlju", rekao je Vučić.

On je primetio da je, kada je pre šest godina, kada je prvi put kao prvi potpredsednik Vlade Srbije razgovarao sa Putinom, to bio razgovor o dugovima, koje su ostavile prethodne vlasti prema Rusiji, dok Srbija danas Rusiji ne duguje ništa.

Tada je, kaže, i Putin bio ljut, a i drugi su osećali da mogu da pokažu ljutnju zbog naših dugova.

"Danas ne dugujemo ništa, već razgovaramo o saradnji koja je dobra, zbog koje smo neretko napadani na Zapadu. Ali, mi mislimo da biti prijatelj znači da to budete kada je teško, a ne samo kada je lako", rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan na odnos Srbije prema Rusiji i zadovoljan zbog odnosa Rusije prema Srbiji.

Ponovio je da će sa Putinom razgovarati i o političkim i o ekonomskim temama, odnosu Beograda i Prištine, ali i o celom regionu i novim balkanskim inicijativama, te da želi da čuje i kako ruski predsednik očcenjuje situaciju u svetu i kakva je ruska pozicija prema SAD, EU.

Takođe, dodao je da će biti reči i o zajedničkim projektima na modernizaciji železničke mreže u Srbiji.

Ukazao je da postoji mogući problem sa gasom, jer ne znamo kakav je biti konačan rezultat pregovora Rusije i Ukrajine, a u tom čekanju, mi ni krivi, ni dužni možemo da stradamo, jer još nije gotov "turski tok".

Srbija je, ističe, uradila sve što je do nje što se tiče gasovoda.

"Ne smemo da gasimo našu proizvodnju. Hoćemo da proširimo naš gas, a ne da spuštamo naš gas i industriju. Rešavaćemo i to sutra na ručku sa Putinom - rekao je Vučić.

Naveo je da je sledeći korak, kada je reč o vojsci, stvaranje sistema mobilne, pokretne, modern, brze i dobro opremljene vešte armije, koja može da spreči u svakom trenutku agresiju mnogo snažnijih neprijatelaj na Srbiju.

"Po pitanju oružja, nismo inferiorni u odnosu na bilo koga ko bi mogao da ima bilo kakvu pretenziju prema Srbiji. Bili smo inferiorni pre pet godina, danas možda nismo dominantni, ali smo daleko od inferiornog", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je politika naše zemlje dobra i odgovorna i da i zbog toga postoje napadi sa različitih strana.

"Svi napadi dovoljno govore koliko je naša politika odgovorna, osmišljena i pažljiva i stavlja Srbiju u centar pažnje i koliko vodimo računa o svojim interesima", rekao je Vučić.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo