Ћирилица Latinica
15.04.2020.
Politika

Marko Kovačević (NSD): Heroj Peđa Leovac danas brani granicu izdržljivosti naših srca

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Na jučerašnji dan, 14. aprila 1999. godine, u rejonu karaule Košare, kraj graničnog kamena C-4, poginuo je potporučnik Predrag Peđa Leovac.

Ovaj rođeni Pljevljak, ostaće upamćen kao jedan od najznamenitijih junaka epske bitke za Košare i generalno, rata na Kosovu 1998/1999. godine.

Portal IN4S podsetio je da je ovaj besmrtni heroj bio  omiljeni drug, saborac, starješina. O njegovom čojstvu i junaštvu se i danas uveliko priča. Pamtiće se Peđin povrtak na Kosovo i Metohiju nakon ranjavanja, kada se, iako nedovoljno oporavljen nakon što mu je geler mine nanio teške povrede u predelu vilice na Svetu Petku (27. oktobra 1998. godine), vratio među svoju vojsku. Takođe, pamtiće se i njegov odnos prema svojoj pušci – po koju je pošao usred minskog polja, izašao sa njom, više puta je očistio i nastavio boj.

O kakvoj se nesvakidašnjoj ličnosti radilo, možda  najbolje govori činjenica da mu je, nakon pogibije, vojska podigla spomen obeležje u trenutku dok rat još uvek traje. Naime, u rejonu karaule Ćafa Prušit, njegovi ratni drugovi su obeležili jedan izvor sa kojeg je Peđa često pio vodu i imenovali ga upravo po njemu.

Peđa Leovac je bio i aktivni sportista: trčao je Beogradski polumaraton i maraton, bio je majstor realnog aikida i jedan od omiljenih učenika pokojnog Ljube Vračarevića – osnivača realnog aikida i majstora Soke 10. dan, generala ruske armije i čoveka koji je obučavao veliki broj vojnih i policijskih specijalnih jedinica, kao i ličnu gardu mnogih istaknutih ličnosti i državnika.

Iz Kulturnog centra „Predrag Peđa Leovac“ – organizacije koja je osnovana njemu u čast, a koja se bavi humanitarnim radom i organizovanjem kulturnih aktivnosti, su saopštili da su za razliku od prethodnih godina, kada su grob ovog čestitog srpskog viteza 14. aprila, uz porodicu, posećivali i njegovi prijatelji sa Vojne akademije, ratni drugovi, školski drugovi, komšije, rodbina i članovi Kulturnog centra, sveću zapalili njegovi roditelji, zbog poznate opšte situacije. S druge strane, za pokoj Peđine, članovi Kulturnog centra su zapalili u Crkvi Svete Petke.

Međutim, kako kažu iz ove organizacije, kolektivna poseta grobnom mjestu Peđe Leovca biće organizovana na Vidovdan – kada će, nadaju se, biti ukinute preventivne mjere zvanične Crne Gore, ali i ostalih država, i kada će granice ponovo biti otvorene za sve Peđine prijatelje i rodbinu.

Naš vitez sa večne straže na Košarama

Biranim rečima na 21. godišnjicu pogibije Peđe Leovca osvrnuo se i Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije, najveće stranke iz političkog saveza Demokratski front.

"Danas je 21. godina od junačke pogibije Predraga Peđe Leovca iz Pljevalja na graničnoj liniji S- 4 rejona Košare, u južnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji. U našoj političkoj svakodnevici često se vrše pritisci da odustanemo od naših temeljnih vrednosti. Znaju ti pritisci da budu jaki a oni koji ih vrše znaju da budu uporni. Znaju ponekad i da dovedu do toga da naše javno mnjenje većinski pod njima i popusti. Ali Peđa i njegovi drugovi koji su položili živote braneći našu svetu zemlju ostali su tu kao dio naše savesti. I neprestano opominju.

Večna straža sa Košara predvođena Peđom brani sada granice izdržljivosti naših srca, misli i volje. Skreće od nas bruku i izdaju. Brani nas da ostanemo ljudi onda kada nam dušu napadaju tražeći da se odreknemo svete srpske zemlje. Ne daju nas našoj slabosti. Hvala im zauvijek" - poručio je Kovačević.

 

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo