Ћирилица Latinica
02.11.2019.
Politika

Kurti i Tači imaju srpske pasoše

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosmeta koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije, a pasoš Srbije imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjolca Osmani, piše Blic.

Prema navodima ovog lista, otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova - glavni kandidati za premijera u budućoj tzv. kosovskoj vladi Vjolca Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsednik Hašim Tači, te predsednik tzv. kosovskog parlamenta, zloglasni terorista "OVK" Kadri Veselji.

Blic, navodi da nije uspeo da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Koji je razlog što se albanski političari nisu odjavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list.

Izvor Blica iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

"Srbi na Kosmeta apliciraju za pasoše u Koordinacionoj upravi MUP-a za KiM u Ljermontovoj, i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, izvadi srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo