Ћирилица Latinica
24.08.2019.
Politika

Dačić: Sever Kosmeta da ostane u Srbiji, jug Putinu i Trampu

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Američki i ruski predsjednik – Donald Tramp i Vladimir Putin – da upravljaju teritorijom Kosmeta južno od Ibra, po modelu koncesije na 99 godina.

***********************************************************

Prema rečima srpskog šefa diplomatije, ovo rešenje obezbedilo bi dugotrajan mir.


"Srbija treba da uzme sever, a da crkve i manastiri dobiju autonomiju. Sve ostalo neka uzmu Tramp i Putin na 99 godina. Ako bi se tako rešio kosovski čvor, garantovano bi bio osiguran mir na ovim prostorima" – navodi šef diplomatije.


Dačić podseća da je sličan predlog nedavno lansirao i američki predsjednik.

"Čuli smo da u svijetu već ima različitih predloga, eto, nedavno je bilo priče da Tramp hoće da kupi Grenland. Pa, kad već hoće, što ne uzmu deo Kosova i Metohije umesto Grenlanda" – rekao je Dačić za Srpski telegraf.


Analitičar Dragomir Anđelković je za isti list objasnio da bi realizacija Dačićevog plana ovako izgledala:

– To bi moglo da se brani kao međunarodna koncesija na ključne rudnike i resurse Kosova, u kojoj bi učestvovale i velike sile, ali i Srbi i Albanci. Na taj način bi se sredila situacija, Kosovo bi ekonomski napredovalo, bili bismo upućeni jedni na druge, pa bismo i bolje sarađivali.

Za Anđelkovića nema ničeg spornog u Dačićevom zahtevu da se Kosmet podeli i sever ostane u Srbiji.

"Podela teritorije, naravno, ali i podela resursa preko međunarodnih kompanija. Tu da budu uključeni rudnik Trepča, ugljenokopi, ključni privredni resursi Kosova i Metohije, i to prvenstveno da vode Amerikanci i Rusi" - kazao je on.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Najviše komentara
Izdvajamo